Povilo Meškėlos gyvenimo pamokos

„Norėčiau išmokti mažiau jaudintis”, – LŽ atvirai kalbėjo populiarus dainininkas P.Meškėla, „Eurovizijos” konkurso nacionalinę atranką laimėjusio Jeronimo Miliaus mokytojas.

Žinomo 43 metų dainininko P.Meškėlos gyvenimas neglosto, kaip galėtų pasirodyti tiems, kurie jį mato tik scenoje. Jis yra patyręs skaudžių išgyvenimų. Nors yra populiarus, turi daug gerbėjų, tokie dalykai Povilui nėra labai svarbūs. Jis visada noriai pats mokosi ir padeda kitiems.

Kad nebūtų gėda.
„Mūsų tikslas buvo gerai pasirodyti, – apie „Eurovizijos” nacionalinę atranką laimėjusį mokinį J.Milių sakė P.Meškėla. – Per tris minutes kūrinį reikia pateikti taip, kad jį įsimintų. Dainininkas turi sudainuoti taip, kad publika tikrai išgirstų dainą. Kad išgirstų ne tik žiūrovai salėje, bet ir tie, kurie sėdi namie prie televizorių ekranų. Buvau labai maloniai nustebęs ir apsidžiaugiau, kad pagaliau išgirdo visa Lietuva. Už Jeronimui atiduotus balsus noriu visiems padėkoti. Pergalė „Eurovizijos” nacionalinėje atrankoje parodė, kad stengėmės ne veltui.”

Didelę patirtį turinčio dainininko pamokas J.Milius lanko apie metus. Iš pradžių juodu susitikdavo rečiau. Pastaruoju metu mokytojas ir mokinys matydavosi kasdien. Svarbiausia, ko Povilas stengėsi išmokyti ir ką išaiškinti: scenoje reikia gerai pasirodyti, kad nebūtų gėda prieš save, tėvus ir kitus artimus žmones. „Jei padarysi viską ir pasirodysi gerai, tave išgirs visi”, – sakė P.Meškėla. Jo įsitikinimu, žiūrovų dėmesį gali prikaustyti dramatiškai atliekamas kūrinys.

Naujos kartos dainininkas

Kaip sakė P.Meškėla, mokinių jis turi ne vieną ir ne du. Su jaunais atlikėjais dirba daugiau kaip šešerius metus. Jeronimas šiek tiek primena jį patį prieš gerus du dešimtmečius. Anuomet, kai Povilas tik pradėjo koncertuoti, jam buvo sakoma: ką tu darai, taip negalima, negerai, po pusės metų nebedainuosi. „Na ir ką? Praėjo 20 metų, o aš vis dar dainuoju”, – dabar atrėmė skeptikams žinomas atlikėjas.

Anot Povilo, Jeronimas yra Lietuvos naujos kartos dainininkas. „Kalbama, kad jis jaunas, neturi patirties, – teigė „Eurovizijos” finalininko mokytojas. – Bet Jeronimas patirtį „kraunasi” – čia ir dabar. Jis nori dainuoti. Ir nori dainuoti gerai. Esu įsitikinęs, kad bet kuris iš žinomiausių dainininkų taip pat jaudintųsi „Eurovizijos” scenoje. Visi mes esame žmonės. Ar aš jaudinčiausi? Be abejo. Labai.”

Kodėl pats Povilas niekada nebandė dalyvauti „Eurovizijos” atrankoje? Tiesiog niekada nėra apie tai pagalvojęs.

Trys atžalos

Būdamas Jeronimo amžiaus Povilas jau turėjo šeimą. Bet pirmoji santuoka iširo. Galima sakyti, kad Povilas „išmoko pamokas” – su antrąja žmona Migle gyvena beveik du dešimtmečius.

Vyriausiajam Povilo sūnui Mantui iš pirmosios santuokos dabar 23-eji – tiek pat, kiek „Eurovizijos” nacionalinę atranką laimėjusiam Jeronimui. Sūnus dirba. Jis mėgsta dailę. Yra nutapęs nemažai paveikslų. Dvidešimtmetis sūnus Rokas šiuo metu taip pat dirba. Ir groja gitara vienoje grupėje. Į didžiąją sceną kol kas nebuvo pakilęs. Tądien, kai kalbėjomės, jauniausiam Povilo sūnui Matui suėjo 15 metų. „Jis labai muzikalus ir imlus, – sakė dainininkas apie atžalą. – Bet apie ateitį, kuo norėtų būti, ką veikti, kol kas nesvarsto.”

Skaudi netektis

Pats Povilas – našlaitis. Pernai spauda paviešino skaudžią istoriją, kurią iki tol žinojo tik artimi jo bičiuliai, – apie tragišką tėvų netektį. Povilui buvo 18 metų, kai tėvas nužudė motiną ir pats pasitraukė iš gyvenimo. „Tada man galėjo „nuvažiuoti stogas”, – teigė dainininkas. – Bet taip neatsitiko. Mes sėdime čia ir kalbamės. Šį bei tą esu nuveikęs, nors ir neišleidau kokių 20 albumų. Stengiuosi gyventi taip, kad pražilęs turėčiau kuo pasidžiaugti.”

Povilas nesigilina, kas spaudai atskleidė, kaip jis prarado tėvus. Paskambino vieno leidinio žurnalistė, paklausė, susitikęs su ja dainininkas papasakojo apie tragediją. Tuo metu internete pasipylė šimtai komentarų – ir palaikančių, ir nemalonių. Povilas prisisėmęs stiprybės: „Protingi žmonės supranta. Kurie nesupranta, yra vargšai. Pasakodamas apie tėvų tragediją neturėjau tikslo sulaukti užuojautos. Tie, kurie taip galvoja, nė skatiko neverti. Jie nieko nežino.”

Ši nelaimė Povilą išmokė valdytis. Dainininką išvesti iš pusiausvyros nėra lengva. Ar kada prasiveržia nevaldomos emocijos ar pyktis? „Išsirėkiu būdamas scenoje. Taip ir išsikraunu, – anksčiau man yra sakęs atlikėjas. – Todėl gyvenime esu ramus.”

Ir vėl televizija

Apie šeimos tragediją pernai Povilas papasakojo scenos partnerei Tatjanai Rinkevičienei. Jiedu dalyvavo LNK projekte „Žvaigždžių duetai”. „Ji yra atominis žmogus. Teisingas. Mes ir dabar susiskambiname, pabendraujame”, – sakė Povilas.

Dabar jis vėl dalyvaus televizijos muzikiniame projekte. Per Lietuvos televiziją (LTV) nuo šio šeštadienio bus transliuojama laida „Iššūkis žvaigždėms. Lietuvos dainų dešimtukas”. Ten pasirodys P.Meškėlos ir LTV laidos „Labas rytas” vedėjos Živilės Vaškytės duetas. Kodėl dainininkas nusprendė vėl dalyvauti šiame projekte, nors yra pakankamai užsiėmęs? Tiesiog iš televizijos paskambino. Pasiūlė. Povilas sutiko. „Atsisakyti yra pats paprasčiausias dalykas”, – paaiškino man.

Ir vėl studentas

Kadaise tuometinėje J.Tallat-Kelpšos aukštesniojoje muzikos mokykloje, o vėliau Lietuvos konservatorijoje (dabar – Muzikos ir teatro akademija) Povilas pūtė tromboną pas dėstytoją Gediminą Narijauską, bet studijų taip ir nebaigė. Praėjo kiek laiko, ir žinomas dainininkas vėl nusprendė pulti į mokslus. Ketvirtadienį jis laikė egzaminą – ne eurovizinį, o kaip tikrų tikriausias studentas. Garsus atlikėjas Vilniaus kolegijos trečiame kurse studijuoja džiazo vokalo gudrybes pas taip pat garsų Artūrą Noviką. Kam žinomam dainininkui mokslai? „Todėl, kad reikia. Nors džiazo etiudai man yra tokia dykuma! – atviravo jis. – Taip, aš bandau. Ir neišeina. Reikia „įjungti” jausmus. Žinau, kaip yra gerai. Galiu paklausyti kompaktinių plokštelių… ir slėptis po lapais. Bet aš stengiuosi, statau save į kampą. Bet vėlgi – atsisakyti būtų pats paprasčiausias dalykas.”

Teatro scenoje

„Man yra tekę bendrauti su daugybe žmonių, iš kurių aš mokiausi”, – sakė žinomas atlikėjas. Povilas teigė, kad jam labai svarbios buvo ir teatro pamokos. Kompozitorius Kęstutis Antanėlis jį atvedė į teatrą. Dainininkas vaidino Eimunto Nekrošiaus statytame spektaklyje „Meilė ir mirtis Veronoje”. Jis prisimena: „Atėjau kaip iš gatvės. E.Nekrošius man pasakė: „Kad tu dainuoji, yra gerai. Bet čia – teatras. Visiškai kitas pasaulis.” Buvau sutrikęs. Žiūrėjau, kaip vaidina aktoriai. Mokiausi. Nėra nė vieno žmogaus, kuris žinotų viską.”

Jaudulys

Apie tai, kad norėtų mažiau jaudintis, Povilas sakė klausiamas, ko dar norėtų išmokti. Ar tai jautrumas? „Nežinau. Man jautrumas asocijuojasi su želė, – aiškino garsus dainininkas. – Bet aš jaudinuosi dėl kiekvienos smulkmenos. Kartais pats sakau: Povilai, nereikia. Kartais paskaitau atsiliepimus internete. Kad ir apie „Euroviziją”. Nesmagu. „Deda” ant Jeronimo. Geriau tegul paskambina ir pasako: „Štai mes turime pasiūlymą.” Per savo gyvenimą daug kartų esu gavęs iš už nugaros. Net nuo pačių artimiausių žmonių. Kartais taip „nugesina”, kai ką nors daro už akių. Kam loti? Ateikite ir ką nors gero padarykite.”

——————————————————————————–

Trumpai

* P.Meškėlos gimtasis miestas: Vilnius.

* Ūgis: 176 cm.

* Svoris: kintantis nuo 86 kg iki 90 kg (priklauso nuo to, ar karkutę dažnai ragauja).

* Akių spalva: žaliai pilkos su žemėlapiais.

* Plaukai: ilgi ir šviesūs.

* Šeimyninė padėtis: vedęs.

* Vaikai: Mantas, Rokas ir Matas.

* Mėgstamiausias patiekalas: savos gamybos kotletai, svogūnai su juoda duona. Daug ir aštraus maisto.

* Mėgstamiausias gėrimas: raugintos pasukos. Per vakarėlius – viskas, ką siūlo, nemaišant. Pats perka viskį ir degtinę.

* Mėgstamiausias automobilis: jų daug. Pats nevairuoja.

* Mėgstamiausias sportas: per televiziją – pasaulio futbolo čempionato pusfinalis ir finalas.

* Mėgstamiausios spalvos: šviesios (žalia, raudona, geltona, melsva).

* Mėgstamiausi atlikėjai: visi, į kuriuos Povilas lygiuojasi – Davidas Coverdale’as, Robertas Plantas, Ianas Gillanas, Robbie Williamsas…

* Buvęs grupių „Katedra” ir „Blues Makers” narys, dabar – „Rojaus Tūzų”.

* Kokius dar darbus yra dirbęs: valytojo, bidonų plovėjo, pardavėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.