Ekrane – V.Vykės-Freibergos asmeninis požiūris

Buvusi Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga visuomeninėje šalies televizijoje LTV1 pradėjo vesti autorinę laidą „Mes esam!”

Televizijos laidos pavadinimas „Mes esam!” yra sutrumpintas visiems žinomas V.Vykės-Freibergos 2001 metais per Latvijos dainų šventę, skirtą Rygos įkūrimo 800-osioms metinėms, pasakytas šūkis: „Mes esam protinga, stipri, graži ir turtinga tauta”. Tautos vertės pajautimą, pasididžiavimą savimi skatinęs šūkis tapo psichologijos mokslų daktarės, įvairių pasaulio aukštųjų mokyklų ir mokslų akademijų garbės narės, visam pasauliui žinomos politikės, buvusios Latvijos prezidentės V.Vykės-Freibergos autorinės laidos moto.

Sutiko iškart

Kaip LŽ sakė laidos redaktorė Maritė Balodė, televizijos pasiūlymu kurti ir vesti laidą V.Vykė-Freiberga iškart susidomėjo ir sutiko, net įkalbinėti nereikėjo, nors jos darbo grafikas ir labai įtemptas. „Tada ji apsidžiaugusi pasakė: „Pagaliau galėsiu kalbėti apie tai, kas man įdomu, niekieno neparašytus žodžius”, – pažymėjo M.Balodė. – Nors jai niekas kalbų nerašė ir tada, kai ji buvo prezidentė. O kaip mums kilo tokia idėja? Tiesiog buvo neįmanoma nepasinaudoti tokiu visam pasauliui žinomu žmogumi, įdomia asmenybe, pripažinta mokslininke. Svarbiausia, kad jai kurti laidą buvo pasiūlyta ne todėl, kad ji – buvusi mūsų prezidentė, o todėl, kad ji – įdomi asmenybė.”

Nurungė komercinius šou

Pirmosios praėjusį šeštadienį rodytos laidos reitingai buvo labai aukšti, ši visuomeninio kanalo laida nurungė visus komercinių kanalų tuo metu rodytus šou. Pasak projekto vadovės Sandros Eichmanės, laidą žiūrėjo apie 280 tūkst. žiūrovų.

Pasak laidos redaktorės M.Balodės, po laidos buvo įvairių atsiliepimų, tačiau susidomėjimas – milžiniškas. „Dauguma žiūrovų į V.Vykę-Freibergą vis dar žiūri kaip į politikę, ji dar daugeliui – visuomenės gyvenimo gydytojas nr.1, tad nenuostabu, kad laidoje daugelis tikėjosi išgirsti konkrečių receptų, kaip gyventi, tikėjosi, kad ji išbars neteisingai besielgiančius politikus. Tačiau to laidoje visai nebuvo, – pasakojo redaktorė. – Ir niekada nebus. Šioje laidoje kartą per mėnesį ji kalbės ne kaip politikė, ne kaip buvusi prezidentė, o kaip mokslo pasaulio žmogus. Politikos aktualijoms turime kitų laidų. Dauguma žiūrovų nustebo, kaip poetiškai pirmoje laidoje apie Latvijos padėtį nepriklausomybės metais, apie mūsų tautos identiteto paieškas V.Vykė-Freiberga kalbėjosi su poete Mara Zalite. Remdamosi pasakų ir folkloro motyvais jos metaforiškai aptarė, kaip Latvija – našlaitė Pelenė elgėsi puotoje pas princą ir kaip galiausiai apsigyveno tuose princo rūmuose tarp princesių, kaip lygi tarp lygių.”

Asmeninis žvilgsnis

Pasak laidos redaktorės, „Mes esam!” – pozityvi laida, tačiau nereiškia, kad į viską bus žvelgiama pro rožinius akinius. „Tai bus objektyvus žvilgsnis į pasaulį”, – sakė ji.

LTV1 direktorė Baiba Šmitė tikisi, kad sėkmingai pradėta rodyti laida pritrauks didelę žiūrovų auditoriją. „Pastaruosius 8 metus mes V.Vykę-Freibergą pažinojome kaip prezidentę, kaip pirmąjį šalies asmenį. Dabar laida žiūrovams atskleis asmenišką V.Vykės-Freibergos žvilgsnį į pasaulyje ir Latvijoje vykstančius reiškinius.”

Ar įmanoma Lietuvoje?

Lietuvos televizijos ir radijo generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis, paklaustas, ar įmanoma panaši laida Lietuvoje, sakė nematąs tarp politikų tokių asmenybių, kurios būtų linkusios į televiziją, į šou. „Buvęs mūsų prezidentas Algirdas Brazauskas pradėjo dėstyti Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentams. Tačiau vesti laidas? Mūsų politikai, manau, jau tiek įkyrėję žmonėms, kad vargu ar galėtų pritraukti didelę žiūrovų auditoriją, – sakė jis. – Panašių bandymų būta anksčiau. 2001 metais vieną sezoną turėjome laidą „Dviese valtyje” – Vytautas Landsbergis įvairiomis temomis kalbėjosi vis su kitais pašnekovais, tačiau laida nebuvo labai populiari. Nors pasaulyje yra daug pavyzdžių, kai buvę politikai sėkmingai dirba televizijose.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.