M. Chodorkovskis davė pirmą interviu per penkerius metus

Didžiosios Britanijos finansų dienraščio „The Financial Times” korespondentui pavyko gauti iš kalinamo buvusio bankrutavusios Rusijos naftos kompanijos „Jukos” generalinio direktoriaus Michailo Chodorkovskio interviu.

Ketvirtadienio numeryje išspausdinęs interviu laikraštis skelbia, kad žurnalistams su M. Chodorkovskiu pavyko pasikalbėti pirmą kartą nuo 2003 metų, kuomet jis buvo suimtas.

Interviu laikraščiui „The Financial Times” M. Chodorkovskis davė vasario 3 d. Čitos teismo salėje per 40 minučių trukmės pertrauką. Interviu metu M. Chodorkovskis pareiškė, jog Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimas naudojasi įstatymais, kad susidorotų su politiniais priešininkais, daugiausia tokiais verslininkais, kaip jis.

Atsakydamas į „The Financial Times” korespondento klausimą, ar V. Putino įpėdinis Dmitrijus Medvedevas sugebės pakeisti situaciją, M. Chodorkovkis sakė: „Sunkiai galiu tai įsivaizduoti. Viskas yra prieš jį: Rusijos gyventojų tradicijos ir mąstymo būdas bei jėgų, galinčių imtis kokių nors priemonių teisingumui įvykdyti, trūkumas. Tačiau duok, Dieve, jam jėgų tai padaryti! Mes galime tik tikėtis”.

M. Chodorkovskis „The Financial Times” korespondentui taip pat sakė, kad įstatymų laikymasis Rusijoje yra blogesnis nei Kinijoje. „Įstatymas gali būti blogas ir gali būti geras. Bet kuriuo atveju jis turi būti griežtai vykdomas, o ne traktuojamas priklausomai nuo atskirtų asmenybių noro”, – sakė buvęs „Jukos” vadovas.

Jis taip pat pareiškė, jog nepritaria kai kurių Rusijos ir užsienio politikų nuomonei, kad Rusijoje mažėja demokratijos. „Žmonės ir toliau gyvena laisvai, veikia internetas, – sakė M. Chodorkovskis, pridūręs, kad grįžimas prie „sovietinės” praeities yra neįmanomas. – Esu įsitikinęs, kad Rusija visuomet buvo ir liks europietiška šalimi. Praeityje apie šias tradicijas buvo mėginama ne kartą pamiršti, tačiau jos buvo išsaugotos”.

Visas interviu tekstas paskelbtas „The Financial Times” interneto tinklalapyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.