Stabdoma premjerų rezidencijos statyba

Dar šį mėnesį Vyriausybės kanceliarija sumokės statybininkams paskutines skolas už 17-uoju numeriu pažymėto pastato rekonstrukcijos darbus, ir visa statyba bus užkonservuota.
Viltis, kad prestižiniame sostinės Turniškių rajone, naujoje Vyriausybės vadovams skirtoje 620 kvadratinių metrų rezidencijoje galės įsikurti po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų paskirtas premjeras, blėsta, rašo dienraštis „Lietuvos žinios”.

„Lėšos, kurias esame gavę rekonstrukcijai, panaudotos, todėl esame priversti darbus nutraukti ir laukti geresnių laikų”, – LŽ sakė Vyriausybės kanceliarijos Ūkio departamento vadovas Jonas Šniaukšta. Geresni laikai gali ateiti tik po metų, jei valstybės 2009-ųjų biudžete šiai statybai baigti bus numatyta apie 2 mln. litų.

Tvirtinant šių metų biudžetą kaip tik tie rezidencijai būtini 2 mln. litų buvo išbraukti iš projekto. Tai padaryti išaugusias valdymo išlaidas kritikavusiems parlamentarams kilniadvasiškai pasiūlė pats premjeras Gediminas Kirkilas. Pastatui Turniškėse atnaujinti (kartu su projektavimo darbais) iš viso jau panaudota 3 mln. 300 tūkst. litų.

Nuo pernai vasaros rekonstruojant senąjį pastatą buvo išgriautas visas jo vidus – paliktos tik išorinės sienos. Pagal projektą pagilintas rūsys, pristatyta laiptinė. Šiuo metu uždengtas naujas rezidencijos stogas, sudėti langai, apšiltintos sienos ir įjungtas šildymas.

„Rekonstruoti pastatą sudėtingiau nei pastatyti naują. Be to, sąnaudų daugiau reikia”, – pabrėžė J.Šniaukšta. Pasak jo, būsimojoje rezidencijoje liko tik vidaus apdailos darbai. Reikia nupirkti visą įrangą, baldus, sutvarkyti teritoriją.

Prieš pustrečių metų premjero būstinei Turniškėse buvo parinktas prieškarinės (maždaug 1939 metų) statybos namas, esantis visai netoli prezidento Valdo Adamkaus ir prezidento bei buvusio premjero Algirdo Brazausko valdų. Kadaise tame name įrengti tarnybiniai butai, prieš pradedant rekonstrukciją pastatas buvo avarinės būklės. Nors namui beveik septynios dešimtys metų, jokių saugotinų istorinių architektūros detalių jis neturi.

Rekonstruoti rezidenciją buvo užsimota iki 2008 metų rudens, tam buvo numatyta apie 4,5 mln. litų. J.Šniaukštos teigimu, turint lėšų visus likusius darbus būtų galima baigti per pusmetį.

2006-ųjų liepą G.Kirkilui tapus premjeru Vyriausybės kanceliarija susizgribo, kad naujojo ministro pirmininko nėra kur apgyvendinti. Šiuo metu Kirkilų šeima gyvena nuomojamame maždaug 105 kvadratinių metrų bute prieš pustrečių metų atnaujintame 1959-aisiais statytame keturių butų name.

Kas mėnesį už premjero buto nuomą ir kitas paslaugas Vyriausybės kanceliarija sumoka daugiau kaip po 7 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.