Gyvenimas už 7 litus per dieną

Sumokėjusi mokesčius Anykščių rajono gyventoja, kaip ir daugelis pensinio amžiaus šalies gyventojų, išsiversti mėnesį turi už 200 litų su trupučiu. Kai kurie žmonės mažuose daugiabučiuose namuose tampa centralizuoto šildymo įkaitais.

Devintą dešimtį pradėjusi Marija Šiškienė, gyvenanti Anykščių rajone, Raguvėlėje, sausį gavo 755 litus jau padidintos pensijos. Podraug su sausio pensija į moters namus atėjo „Anykščių šilumos” pranešimas, jog už nediduko jos buto šildymą gruodį reikia susimokėti 680 litų. Tiesa, trečdalį mokėtinos sumos dengia savivaldybė. Nepaisant to, M.Šiškienė susiskaičiavo, jog sumokėjus ne tik už šildymą, bet ir už kitas komunalines paslaugas, už vaistus, maistą, keliones pas nedikus, jai lieka tik kiek daugiau nei pora šimtų litų. „Iki šiol išgyvenau. Bet kaip bus toliau – nebežinau”, – atsidūsta pašnekovė.

Šilumą tiekiančios „Anykščių šilumos” vyriausiasis inžinierius Gintaras Strolia LŽ teigė, kad sausį gerokai pabrango šiluma, tad visi jos vartotojai privalės mokėti daugiau.

Nuostolinga ir bendrovei

Ir pati M.Šiškienė žino, ir G.Strolia tvirtina, jog nežmoniškai dideli mokesčiai už šilumą jai plaukia todėl, kad moteris liko vienintelė to aštuonių butų namo gyventoja, kuri naudojasi centralizuota šiluma. Visi kiti jos namo kaimynai centralizuotai teikiamos šilumos atsisakė, kūrena savo butuose įsirengtus šildymo katilus.

Išeitis – senelių namai

„Aš jau per sena rūpintis malkomis, pasikurti krosnį, išnešti pelenus. Be to, tenka gydytis ligoninėse, tuomet butas liktų nešildomas, susproginėtų vamzdynai”, – vadinamojo autonominio šildymo nepatogumus vardijo M.Šiškienė.

Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius teigė, jog savo žmonėmis besirūpinanti savivaldybė jai galėtų pasiūlyti socialinį būstą arba pakviesti apsigyventi senelių namuose.

Pasak mero, dar galima moteriai patarti įsigyti mažesnį, kartu ir pigesnį butuką, parūpinti socialinę darbuotoją. Specialistė ateitų moters prižiūrėti, o atėjusi pakurtų ir šildymo katilą, kurį šiai esą protingiausia būtų įsirengti. S.Obelevičiaus teigimu, pagalba įmanoma, tereikia, kad pati M.Šiškienė ją priimtų.

Moka už visus

Vyriausiasis „Anykščių šilumos” inžinierius G.Strolia pabrėžė, jog kitiems šio namo kaimynams atsisakius centrinio šildymo, M.Šiškienė iš savo kišenės privalo sumokėti už bendrų pastato patalpų šildymą. Pasak specialisto, anksčiau toji suma būdavo išdalijama visiems šilumos vartotojams, dabar ji gula tik ant M.Šiškienės pečių. Be to, pasak G.Strolios, M.Šiškienės buto šildymas yra ne tik brangus jai, bet nuostolingas ir „Anykščių šilumai”.

„Kad būtų išspręsta ši problema, mūsų bendrovė siūlė M.Šiškienės bute įrengti individualią šildymo sistemą, tuomet ji butą galėtų apsikūrenti pati. Deja, moteris mūsų pasiūlymo atsisakė, o to padaryti per prievartą tikrai negalime”, – tikino G.Strolia. Anot jo, panašioje kaip ši Raguvėlės gyventoja situacijoje yra atsidūrę dešimtys Anykščių rajono šilumos vartotojų.

„Nesame socialinė įstaiga, todėl mes tų žmonių problemų neišspręsime. Galbūt tai padaryti galėtų savivaldybė?” – klausė energetikas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

11 atsiliepimų į "Gyvenimas už 7 litus per dieną"

  1. jo

    nu nieko sau tvarkele

  2. mina

    Tikras durniu laivas!

  3. ji

    Matyt pinigu neturi senute, jei atsisako. Nemanau,kad tai bus padaryta uz aciu.

  4. dd

    tai Daugelio tokia ateitis laukia, jei kainos taip kils…

  5. o

    lze patriotai dar klykia-duokim rusam i snuki,uzsidarykime ienas,neprekiaukime ir snekekimes tik su sudinom sakem rankose.Jei ir toliau taip elgsimes,poto kai reikes ES grazint lreditus,pabusime jau isviso lidnais feisais

  6. asss

    Mūsų valdžios žmonės į mus paprastus eilinius žmogeliukus visai nežiūri,jiems daugiau rūpi,kad tik jų kišenės būtų pilnos. 😥

  7. Krienas

    Taip rūpintis „paprastu žmogumi” deklaruoja mūsų vadinamieji socialdemokratai. Žmogeliams tas patinka,už socdemus balsuoja abiem rankom,partijos reitingai aukščiausi. Valio.

  8. as

    sulauki senatves ir bek i prastesni buteli,jei neisgali susimoketi.Pasityciojimas.Tai uz ka mes tokius mokescius mokam,kad senatvei ne neturesim,kur prisiglausti

  9. bauwbas

    Neveltui visi bega is Lietuvos…

  10. Giedrius

    Gaila, bet taip yra. Tokia realybė…kuri nepasiekia tų „sočių” dvasios ubagų.

  11. Aha

    Užtai gyvename EUROPOS SĄJUNGOJE 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.