Liberalcentristai renka parašus siekdami „įšaldyti” atominį projektą

Valdančiajai koalicijai priklausantys liberalcentristai renka parašus siekdami, kad praėjusį penktadienį priimtos Atominės elektrinės įstatymo pataisos nebūtų perduodamas pasirašyti prezidentui – parlamentarų teigimu, svarstant teisės akto pataisas, buvo padaryta šiurkščių Seimo Statuto pažeidimų.
Savo kreipimesi parlamento vadovui Viktorui Muntianui jo autoriai pažymi, kad svarstant Atominės elektrinės įstatymo pataisas Seimas ignoravo tiek Teisės ir teisėtvarkos komiteto, tiek Teisės departamento išvadas, kuriose buvo konstatuota, jog kai kurios įstatymo projekto nuostatos galimai prieštarauja Konstitucijai.

„Šiuo atveju Seimo Statutas yra pakankamai įsakmus. Pagal jį Seimo pirmininkas negali teikti svarstyti įstatymų projektų, jeigu Teisės ir teisėtvarkos komitetas padaro išvadą, kad jie prieštarauja Konstitucijai. Be to, Teisės departamentui pateikus išvadą, kad projektas prieštarauja Konstitucijai, Teisės ir teisėtvarkos komitetas privalo preliminariai apsvarstyti šį projektą. Deja, nei viena, nei kita nebuvo padaryta”, – pastebi Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas.

Kreiptis į Seimo pirmininką ir prašyti sustabdyti įstatymo įsigaliojimą įtarus, jog būta procedūrinių pažeidimų, gali ne mažiau nei 29 parlamentarai.

Pagal Seimo Statutą, sulaukęs parlamentarų prašymo „užlaikyti” teisės aktą Seime, parlamento vadovas perduoda klausimą nagrinėti Etikos ir procedūrų komisijai, o ši ne vėliau kaip per 5 darbo dienas turi pateikti Seimui išvadas ir pasiūlymus.

Kol komisija nepateikė savo išvadų, Seimo pirmininkas negali perduoti įstatymo pasirašyti šalies vadovui. Lietuvoje įstatymai įsigalioja juos pasirašius ir paskelbus prezidentui.

Atominės elektrinės įstatymo pataisos, kurios nustato, jog nacionalinis investuotojas bus kuriamas naujos patronuojančios bendrovės pagrindu, praėjusį penktadienį buvo priimtos socialdemokratų, socialliberalų, valstiečių liaudininkų, pilietininkų ir „darbiečių” balsų dauguma.

Be valdančiajai koalicijai priklausančių liberalcentristų, nepasitenkinimą priimtu teisės aktu išreiškė ir opoziciniai konservatoriai bei Liberalų sąjūdis. Pastarieji ragina prezidentą Valdą Adamkų vetuoti Atominės elektrinės įstatymo pakeitimus.

Planuojama, kad Vyriausybė valdys 61,7 proc. nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT” akcijų , „NDX energija” turi atitekti 38,3 proc.

„Leo LT” užsiims naujos jėgainės ir elektros jungčių su Lenkija ir Švedija statybų reikalais ir bus kuriama ne „Lietuvos energijos”, kaip buvo numatyta anksčiau, o naujos patronuojančios įmonės pagrindu.

„Leo Lt bus steigiama sujungiant valstybės valdomas „Lietuvos energijos” ir Rytų skirstomųjų tinklų (RST) įmones bei privačią bendrovę VST, kurią kontroliuoja VP grupė.

Įstatymas nesuteiks nacionalinio investuotojo bendrovei išskirtinių teisių kitų įmonių atžvilgiu, įgyvendinant projektą dėl elektros jungčių su Lenkija ir Švedija statybos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.