Serbijoje vyksta antrasis prezidento rinkimų ratas

Serbijoje sekmadienį vyksta antrasis prezidento rinkimų ratas.
Apie 6,7 mln. rinkėjų turės pasirinkti vieną iš dviejų kandidatų – dabartinį prezidentą Borisą Tadičių arba Serbijos radikaliosios partijos pirmininko pavaduotoją Tomislavą Nikoličių.

Sausio 20 dieną vykusį pirmąjį ratą laimėjo T.Nikoličius, gavęs 39,99 proc. balsų. Už B.Tadičių balsavo 35,39 proc. Likusieji septyni pretendentai surinko mažiau kaip 8 proc. balsų.

Antrojo rinkimų rato išvakarėse atliktos visuomenės nuomonės apklausos parodė, kad B.Tadičius šiek tiek pirmauja.

Rinkimų apylinkės atsidarė 7 val. (8 val. Lietuvos laiku) ir užsidarys po

13 valandų. Pirmieji rezultatai pasirodys kelių valandų laikotarpiu po balsavimo pabaigos.

Specialistų vertinimu, šie prezidento rinkimai Serbijos gyventojams taps ir tolimesnio šalies raidos kelio pasirinkimu. B.Tadičius ketina suartinti Serbiją su Europos Sąjunga (ES), tuo tarpu T.Nikoličius savo rinkimų kampanijoje akcentavo ryšių su Rusija stiprinimą.

Tuo pat metu abu kandidatai nepritaria Kosovo atsiskyrimui. Šios provincijos klausimas būsimajam prezidentui taps vienu svarbiausių, kaip ir ekonominės problemos bei santykiai su ES.

Serbijos prezidentas renkamas penkeriems metams. Jo funkcijos iš esmės reprezentacinės, o reali valdžia sutelkta ministro pirmininko rankose. Antra vertus, šis postas turi didžiulę simbolinę reikšmę, be to, prezidentas yra ginkluotųjų pajėgų vadas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.