Ketinama siūlyti referendumą dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo

Per dvi savaites ketinama suformuoti iniciatyvinę grupę ir pradėti rinkti parašus referendumui, kuriame Lietuvos gyventojai pasisakytų už arba prieš Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimą.
Taip teigia Socialdemokratinės minties instituto (SDMI) valdybos pirmininkas Arvydas Akstinavičius. SDMI šeštadienį surengtoje konferencijoje „Lietuvos atominės energetikos perspektyvos ir visuomenės interesas. Referendumo idėja” diskutuota, kodėl turėtų būti pratęstas IAE antrojo bloko darbas, ir, anot A.Akstinavičiaus, renginio metu buvo išsakyta pakankamai šią mintį palaikančių argumentų, pranešė SDMI.

Kaip BNS sakė instituto administratorė Violeta Linkienė, ketinama surinkti 300 tūkst. piliečių, kurie reikalingi, kad Seimas paskelbtų referendumą.

Kaip pranešama, konferencijoje dalyvavęs europarlamentaras Aloyzas Sakalas pažymėjo, kad Europos Sąjunga vertina tautos valią, todėl referendumas dėl IAE darbo pratęsimo būtų svarus argumentas.

Lietuvos energetikos instituto vadovas Eugenijus Ušpuras savo ruožtu teigė, kad elektrinės antrojo bloko sauga atitinka ES reikalavimus ir savo saugumu nenusileidžia Prancūzijos, Vokietijos ir kitų šalių atominių reaktorių saugumui.

Teisę inicijuoti referendumą turi ne mažiau nei 300 tūkst. piliečių arba bent 36 Seimo nariai. Surinkus reikiamus parlamentarų parašus, nutarimo projektas ir siūlymas pateikiamas Seimui. Jį Seimas svarsto artimiausiame posėdyje.

Lietuva, stodama į ES, įsipareigojo iki 2009 pabaigos uždaryti Ignalinos atominę elektrinę, kurioje dabar dirba vienas nesaugiu laikomas sovietų gamybos RBMK modelio reaktorius. Pirmas jau išjungtas prieš trejus metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

3 atsiliepimai į "Ketinama siūlyti referendumą dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo"

  1. Rimas

    Veltui švaistoma energija ir laikas bei pinigai.

  2. Aidas

    Manau, kad teisingiau elgiasi Tautinė partija LIETUVOS KELIAS ,subūrusi pilietinę grupę,kurios nariai – tai ir profesinių sąjungų lyderiai.Jiems tereikia surinkti 50 tūkst. parašų,tuo būdu priverčiant Seimą vėl balsuoti dėl IAE pratęsimo įstatymo.

  3. Gucia

    …keisti tie lietuviai.Pirma patys pasižada uždaryti elektrinę,paskui prašo pratęsti darbą…Turime tokią valdžią,kokios esame verti…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.