Mokėjimai eurais beveik neatpigo

Kai kurių šalies bankų klientai mokėjimus eurais tarp ES šalių gali vykdyti šiek tiek pigiau, tačiau atsirado ir daugiau sąlygų.

LŽ jau rašė, kad įsigalioja Europos bankinio sektoriaus inicijuotas projektas SEPA („Single Euro Payment Area”). Jo rengėjai tokiau kuria bendrą mokėjimo eurais erdvę, todėl mokėjimai eurais tarp ES valstybių narių laikomi ne tarptautiniais, o vietiniais. Tai reiškia, kad vietinių ir tarptautinių mokėjimų įkainiai turėtų suvienodėti.

Praėjusią savaitę keli Lietuvos bankai jau pradėjo įgyvendinti SEPA projektą. LŽ skirtingų bankų klientų informavimo centrų klausė, kas iš tikrųjų pasikeitė.

Pigiau dalijantis pusiau.
„Hansabanko” klientų aptarnavimo centro konsultantas Paulius iškart patikslino, kad mokėjimas eurais yra ne vietinis. „Mokėjimai eurais į užsienio ir Lietuvos bankus vadinami tarptautiniais, tik jų kaina skiriasi. Jeigu pasirinktumėte paprastą pavedimą eurais į ES šalis, jums tektų mokėti 40 litų, o į Lietuvos banką – 30 litų. Ši kaina liko tokia pat. Iki šiol paprastas pavedimas eurais į užsienį kainavo 85-90 litų. Darant paprastą pervedimą eurais į kitas ES valstybes pigiau yra dėl to, kad mokesčius mokate perpus su gavėju. Tai fiksuotas, nuo sumos nepriklausantis mokestis”, – aiškino konsultantas. Anot jo, naujovė tai, jog visi tarptautiniai pavedimai pagreitėjo. „Užsienio valiuta pervedant pinigus į Lietuvos banką jie gaunami jau tą pačią dieną. Anksčiau paprastas pavedimas iš Lietuvos į užsienį keliaudavo apie 5 darbo dienas, o dabar nusiunčiamas per 2-3 darbo dienas, skubus – per 1-2, labai skubus – per vieną darbo dieną”, – sakė Paulius. Skubus pervedimas „Hansabanke” kainuoja 150 litų, labai skubus – 350 litų. Šie mokesčiai, anot konsultanto, liko nepakitę.

Apie naujus reikalavimus LŽ papasakojo konsultantė Aida. Ji nurodė, kad paprasto mokėjimo, kainuojančio 40 litų, suma neturi viršyti 50 tūkst. eurų, sąskaita nurodoma pagal IBAN standartą. „Visus pagrindinius mokesčius už pervedimą mokate jūs. Tačiau pinigų gavėjas irgi moka lėšų išskaitymo mokestį pagal to banko nustatytus įkainius”, – kalbėjo Aida. Pasak jos, gavėjo mokama suma tikrai nebus didesnė už siuntėjo sumokėtą, bet jei norima, kad gavėjas nieko nemokėtų, tada reikia rinktis tarptautinį mokėjimą, kainuojantį 85-90 litų (suma priklauso nuo mokėjimo internetu ar banke).

Esminių pokyčių nėra

Mokėjimai eurais SEB banke nuo šiol kainuoja 35 litus darant pavedimą internetu ir 50 litų – banko skyriuje. Banko konsultantė Agnė perspėjo, kad norint pavedimą eurais daryti pigiau, banko mokesčius turi dalytis ir siuntėjas, ir gavėjas. „Galima sakyti, jog esminių pokyčių nėra, tik pavadinimas pasikeitė, nes ir anksčiau buvo galima pasirinkti, ar pavedimo eurais mokesčius mokės tik pinigų siuntėjas, ar ir gavėjas. Kai mokesčiai dalijami, tarptautinis mokėjimas kainuoja 40-50 litų, kai viską sumokate jūs – 70-90 litų. Tarptautiniai mokėjimai gali būti daromi ir kitomis valiutomis, o per SEPA – tik eurais”, – dėstė konsultantė.

Pasidomėjome, kiek dalijantis mokesčius reikės mokėti gavėjui kitame ES valstybės banke, tačiau pašnekovė negalėjo atsakyti. „Kiekvieno banko įkainiai gali būti skirtingi. Gali būti 5 eurai, gali būti iki 10 eurų. Didesnių mokesčių tikrai nebus”, – sakė ji.

Užtenka tarptautinio

Paskambinome ir į banko „Snoras” klientų aptarnavimo centrą, bet konsultantė Jurgita apie SEPA projektą teigė išvis nieko nežinanti. Šis bankas SEPA projektą pradės įgyvendinti metų pabaigoje. „Pas mus niekas nepasikeitė, tarptautinių mokėjimų sistema tebėra ta pati”, – nustebusi kalbėjo konsultantė. Ji paaiškino, kad tarptautinis paprastas pavedimas, kai siuntėjas sumoka visus mokesčius, „Snoro” banke kainuoja 80 litų, skubus – 120 litų, labai skubus – 300 litų, o jei mokesčiai dalijami perpus su gavėju, atitinkamai – 50, 100 ir 200 litų. Kaina nuo pervedimo sumos nepriklauso. Paprastas mokėjimas eina apie savaitę, skubus – 3 dienas, labai skubus gaunamas kitą dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.