Įmonės klientams sąskaitas privalės siųsti laiškuose arba pristatyti asmeniškai

Seimas įpareigojo šalies įmones, teikiančias įvairias paslaugas gyventojams, siunčiamas jiems sąskaitas pristatyti taip, kad pašaliniai asmenys negalėtų susipažinti su ten pateikta informacija.
Sąskaitos turės būti siunčiamos užklijuotuose vokuose arba pristatomos asmeniškai.

Už tai numatančią „darbietės” Zitos Žvikienės parengtą Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pataisą penktadienį balsavo 68 Seimo nariai, o susilaikė du parlamentarai.

Z.Žvikienės pataisa numato, kad įmonių konkretiems klientams skirtose sąskaitose dėl atsiskaitymų už paslaugas ar prekes pateikta informacija apie klientą: jo asmens kodas, vardas ir pavardė, gyvenamoji vieta ir jos dydis, sumokėtų ar nesumokėtų mokesčių dydis, mokėtojo kodas ar numeris, atsiskaitomosios knygelės numeris – neturėtų būti prieinama kitiems asmenims.

Asmens duomenų apsaugos inspekcija yra parengusi atitinkamas rekomendacijas, kaip įmonės turėtų klientams pristatyti sąskaitas už suteiktas paslaugas, kad su jų turiniu negalėtų susipažinti pašaliniai asmenys, tačiau, pasak Z.Žvikienės, jų nelabai paisoma, nes nėra privalomos, o tik rekomendacinio pobūdžio.

Inspekcijos vadovas Algirdas Kunčinas BNS yra taip pat pripažinęs, kad šių rekomendacijų esą per mažai.

A.Kunčino teigimu, per pastaruosius metus inspekcija patikrino apie 70 įmonių, 5-osiose buvo nustatyti pažeidimai. Pasak jo, inspekcija dar rengs tvarką, kaip pristatyti sąskaitas elektroniniu paštu.

Z.Žvikienės teigimu, pasitaiko atvejų, kad iš netinkamai pateiktų sąskaitų sužinoję apie įsiskolinusius asmenis, nekilnojamojo turto prekeiviai ima juos atakuoti siūlymais pigiau parduoti savo būstą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.