Investicijos dvigubės

Kaip ir kiekvienais metais, „Achemos grupė” pristatė metų rezultatus, pagrindinius investicinius projektus ir koncerno perspektyvas.

Vakar per spaudos konferenciją „Achemos grupės” prezidentas Bronislovas Lubys teigė, kad koncernas per šiuos metus investicijas planuoja padidinti beveik dvigubai.

2007 metais visos koncerno investicijos siekė 178 mln. litų, šiemet tikimasi investuoti iki 340 mln. litų, 2009 metais – daugiau kaip 500 mln. litų. Lėšos bus nukreiptos į gamybos, o ypač į krovos ir logistikos įmonių veiklos plėtrą.

Per spaudos konferenciją B.Lubys neslėpė, kad yra pradėta žvalgytis ir po Afrikos žemyną, kuris turtingas energijos išteklių. „Turime gana įdomių pasiūlymų statyti trąšų fabrikus, gauti ilgalaikes konsecijas iki 20-25 metų. Eisime ne vieni, – su vietos partneriais, verslininkais iš Vakarų, iš JAV”, – sakė koncerno prezidentas.

Jis pabrėžė, kad chemijos pramonės srityje pernai buvo atidarytas amoniako cechas, į kurį investicijos siekė 300 mln. litų.

Energetikos srityje 2007 metais pradėjo veikti vėjo jėgainių parkas Kretingos rajone, kurio pajėgumas siekia 16 megavatų. Iki 2010 metų planuojama jėgainių parką išplėsti iki 50 megavatų, o investicijos į jį sieks daugiau kaip 100 mln. litų. „Šiais metais pradėsime antrosios 35 megavatų galios kogeneracinės jėgainės statybą. Ją baigus „Achema” galės tenkinti apie 90 proc. elektros energijos poreikio”, – sakė B.Lubys. Investicijos sieks 80 mln. litų.

Logistikos investicinius projektus „Achemos grupė” labiausiai vysto Klaipėdos regione. Anot B.Lubio, koncernas 149 mln. litų investuos į Klaipėdos keleivių ir krovinių terminalą, kurį sudarys nauja jūrinė dalis ir keleivių salė su krantinės galerijomis. Pirmąjį laivą terminale planuojama priimti 2009 metų birželį. „Tai nėra pelningas objektas, tačiau jis reikalingas valstybei, atsipirks galbūt tik po 15-20 metų”, – sakė B.Lubys. Tarptautinės jūrų perkėlos „Klasco” projektą sudaro sandėlis popieriui ir generaliniams kroviniams, skystųjų produktų terminalas, vaisių ir daržovių sandėliai, sandėlis-šaldytuvas. Be to, numatyta išplėsti jūrų perkėlos terminalo infrastruktūrą, 2008 metais investicijos į tai sieks 15,6 mln. litų, o 2009-aisiais – 23 mln. litų.

Per 2007 metus koncerno „Achemos grupė” pajamos padidėjo 45,4 proc. ir sudarė 3,729 mlrd. litų. 2006 metais koncerno pajamos siekė 2,564 mlrd. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.