Būtingės terminale į jūrą išsiliejo nafta

Lietuvos naftos koncerno „Mažeikių nafta” Būtingės naftos terminale ketvirtadienio naktį į jūrą, negalutiniais duomenimis, išsiliejo apie 200-400 kilogramų naftos.

Nafta išsiliejo iškraunant su Kaimanų salų vėliava plaukiojantį tanklaivį „Antarktika”, atgabenusį 100 tūkst. tonų naftos.

Aplinkos ministerija pranešė, kad nafta pirmiausiai išsiliejo ant laivo denio, o nuo jo teršalai pateko į jūrą. Tanklaivio krova buvo nedelsiant sustabdyta, o terminalą aptarnaujantis vilkikas „Smith Sulavesi” aplink teršalų dėmę pastatė bonines užtvaras.

Pasak Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjo Gedimino Markausko, šiuo metu aplinkos apsaugos pareigūnai atlieka tyrimą, kurio metu nustatys į aplinką patekusių teršalų kiekį ir aplinkai padarytą žalą.

Taršos likvidavimo darbus koordinuoja Susisiekimo ministerijos Saugios laivybos administracija, kuri apie įvykį informavo atitinkamas Latvijos, Švedijos ir Europos Sąjungos institucijas.

Didžiausia iki šiol avarija Būtingės terminale, kai į Baltijos jūrą išsiliejo maždaug 59 tonos naftos, įvyko 2001 metų lapkričio mėnesį, kai kraunant naftą į tanklaivį trūko povandeninė transportavimo žarna ir ištekėjusi nafta užteršė beveik 5 tūkst. kvadratinių metrų jūros paviršiaus.

Paskutinį kartą avarija Būtingėje įvyko 2005 metų sausį, kai netoli plūduro buvo pastebėta teršalų dėmė. Teršalai į jūrą pateko pro nesandariai sumontuotą plūduro žarną, per kurią nafta tiekiama į tanklaivį.

Vėliau – 2005-ųjų pabaigoje – Būtingės terminale buvo pažeistas krovos įrenginys, tačiau nafta į jūrą nepateko, o 2006-ųjų rudenį buvo remontuojamas terminalo plūduras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.