Donorams bus mokama viso uždarbio ligos pašalpa

Donorams numatoma mokėti 100 proc. uždarbio ligos pašalpą.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seimo narių grupės parengtiems Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimams, kuriais nustatoma, kad donorams, laikinai tapusiems nedarbingais dėl audinių, ląstelių ar organų paėmimo transplantacijai, ligos pašalpa iš „Sodros” lėšų nuo pirmos dienos būtų mokama 100 proc. jų kompensuojamojo uždarbio.

Tuo siekiama, kad audinių, organų ir ląstelių donorai dėl savo kilnaus poelgio neprarastų pajamų. Donorai patiria ne tik invaziją, diskomfortą, procedūros riziką bei netenka audinių ar organų, jiems reikia ir laiko atgauti jėgas, todėl jie tampa laikinai nedarbingi.

Pagal dabar galiojantį įstatymą organų donorai nėra išskirti į atskirą asmenų kategoriją, todėl jiems taikoma bendroji taisyklė – ligos pašalpą dvi pirmąsias kalendorines nedarbingumo dienas moka darbdavys, kuri negali būti mažesnė nei 80 proc. ir ne didesnė kaip 100 proc. pašalpos gavėjo vidutinio darbo užmokesčio, o toliau mokama ligos pašalpa iš „Sodros” lėšų, kuri lygi 85 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio.

Seimui siūloma įstatymo pataisos taikymą įteisinti nuo 2008 m. liepos 1 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.