Putinas gali tapti „Gazprom” vadovu

Vladimiras Putinas po prezidento rinkimų gali tapti „Gazprom” direktorių tarybos vadovu vietoje pirmojo vicepremjero ir šalies prezidento įgaliojimų perėmėjo Dmitrijaus Medvedevo, kuris dabar yra užėmęs šį postą, remdamasi įtakingu verslo dienraščiu, rašo naujienų svetainė „NEWSru.com” .
Trečiadienį baigiasi „Gazprom” direktorių tarybos kandidatų paraiškų padavimo laikas. Sąrašas bus patvirtintas pirmadienį, vasario 4 dieną, o laikraščio „Kommersant” šaltiniai teigia, kad monopolijoje laukiama būtent V.Putino.

Akivaizdu viena, kad D.Medvedevo, kuris turi kovo 2 dieną tapti Rusijos prezidentu, sąraše tikrai nebus. Dar gruodį jis paaiškino, kad paliks šį postą, jeigu bus išrinktas prezidentu – įstatymas neleidžia jam eiti antraeiles pareigas.

Tada ekspertai pareiškė nuomonę, kad didžiausios dujų monopolijos vadovu gali tapti dabartinis prezidentas V.Putinas – žmogus, pažadėjęs tapti premjeru prezidentu esant D.Medvedevui.

Beje, anksčiau pats V.Putinas kratėsi vadovavimo bendrovei „Gazprom”.

Kai per susitikimą su žurnalistais Kremliuje 2006 metais „MK-Zapoliarje ” korespondentas uždavė jam klausimą, ar nori jis, pasitraukęs iš prezidento posto, vadovauti bendrovei, Rusijos lyderis atsakė: „Ačiū už pasiūlymą įsidarbinti. Aš vargu ar galėsiu vadovauti kokiai nors verslo struktūrai: nei pagal būdą, nei pagal buvusį savo gyvenimo patyrimą nesijaučiu esąs verslininkas”.

Pasak „Kommersant”, neformaliai daugelis pašnekovų nedviprasmiškai užsiminė, kad monopoliją prižiūrės asmeniškai V.Putinas, kuris po rinkimų gali vadovauti vyriausybei.

Jeigu bus taip, vargu ar kitos kandidatūros nusipelnė dėmesio. „Mums dabar svarbiausias klausimas, Putinas ar ne Putinas”, – pareiškė vieno „Gazprom” akcininkų Vakaruose atstovas. Beje, dabar kuo griežčiausioje paslaptyje laikomas net neužbaigtas sąrašas, kuris turi būti patvirtintas pirmadienį.

Direktorių tarybą sudaro dešimt žmonių, iš jų keturi atstovauja valstybei, keturi bendrovei „Gazprom” ir du nepriklausomi.

„Kommersant” duomenimis, šių metų sąrašas gerokai ilgesnis už pernykštį – jame buvo jau 42 pavardė ir buvo laukiama daugiau (pernai buvo 26). Naujų kandidatūrų padavimo laikas baigiasi vidurnaktį. Jau kelerius metus pagrindinė intriga dėl tarybos sudėties buvo susijusi su nepriklausomais direktoriais.

Ministrams pirmininkams vadovauti valstybinėms bendrovėms nedraudžiama. Pavyzdžiui, Michailas Fradkovas vadovavo Išorės ekonomikos banko stebėtojų tarybai.

D.Medvedevas vadovauja „Gazprom” direktorių tarybai nuo 2000 metų. 2001-aisiais jis vieneriems metams buvo užleidęs šį postą atleistam koncerno valdybos pirmininkui Remui Viachirevui.

Tebėra neaišku, kas pakeis D.Medvedevą nuo kovo 2 dienos iki birželio 27 dienos, kai įvyks metinis „Gazprom” akcininkų susirinkimas, kuris ir patvirtins naujos sudėties direktorių tarybą. Iki to laiko vadovauti tarybai gali tik kažkuris iš dabartinių narių.

„Vedomosti” šaltinis, artimas Kremliui, gruodį pareiškė, kad iš pradžių tarybai gali vadovauti „techninis direktorius, o po to – V.Putinas.

Šiai problemai išspręsti valstybei gali prireikti kur kas daugiau laiko nei „įpėdiniui” patvirtinti, mano „Kommersant”.

Politologas Dmitrijus Badovskis pažymi, kad Rusijoje nėra įstatymo dėl prezidento, kuriame būtų išdėstyti visi jo konstitucinių įgaliojimų niuansai, todėl daugelis klausimų „lieka pilkojoje zonoje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.