Seimas kibs „liūtui” į gaurus

Parlamentarai neprognozuoja, ar iki pratęstosios Seimo sesijos pabaigos pavyks priimti Atominės elektrinės įstatymo pataisas.

Greičiausiai rytoj Seimas plenariniame posėdyje imsis svarstyti prieštaringai vertinamas Atominės elektrinės įstatymo pataisas, specialiai dėl kurių iki vasario 1-osios buvo pratęsta rudens sesija. Ar bus šią savaitę prieita iki galutinio balsavimo, parlamentarai prognozuoti nesiima – nuomonių, siūlymų bei vertinimų gausa diskusijas dėl įstatymo pataisų gali įklampinti ilgam. Be to, vieningos nuomonės dėl „Leo LT” projekto neturi ir valdančioji koalicija. Požiūrių skirtumai gali ją susprogdinti iš vidaus.

Atsakomybės neprisiims

Seimo vicepirmininkas konservatorių lyderis Andrius Kubilius vakar paragino šią savaitę apskritai nepriimti Atominės elektrinės įstatymo pataisų. Anot jo, jeigu Seime bus skubinamas balsavimas, Konservatorių frakcijos nariams bus siūloma susilaikyti. „Neįsivaizduoju, kad mes galime prisiimti atsakomybę už šio projekto vykdymą”, – sakė Tėvynės sąjungos lyderis. Vyriausybei jis siūlo grįžti prie derybų su „NDX energija” ir ištaisyti susitarimuose paliktas silpnas vietas.

Darbo partijos frakcijos seniūnė Virginija Baltraitienė mano, kad vilkinti balsavimą dėl atominės elektrinės nėra jokio reikalo. „Sprendimas turi būti priimtas – arba taip, arba – ne. Vyriausybei reikia žinoti, kaip elgtis toliau”, – LŽ sakė parlamentarė. „Leo Lt” reikalus „darbiečiai” aptarinėjo vakar vakare.

Komitetas pasirengęs

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkė socialdemokratė Birutė Vėsaitė įsitikinusi, kad Atominės elektrinės pataisas galima priimti jau šią savaitę. „Ten nėra dėl ko labai ginčytis. Yra pora pataisų – viena Andriaus Kubiliaus, kita – Juliaus Sabatausko ir mano. Pastaroji griežtesnė – dėl nacionalinio investuotojo tikslo ir uždavinių, kad būtume ramesni, jog ta atominė elektrinė iš tiesų bus statoma”, – sakė komiteto vadovė. Pasak jos, Ekonomikos komitetas yra pasirengęs registruoti savo išvadą, todėl nėra jokių kliūčių pataisų projektą svarstyti plenariniame posėdyje trečiadienį. „Bet kaip bus, težino ponas Dievas, nes kai kurios frakcijos savo nuomonę keičia”, – sakė B.Vėsaitė.

Grasina trauktis

Vakar Atominės elektrinės įstatymo pataisos, dalyvaujant valdančiosios koalicijos lyderiams, konservatoriui A.Kubiliui,”VST” valdančios „NDX energijos” akcininkui Žilvinui Marcinkevičiui, buvo aptartos premjero Gedimino Kirkilo sukviestame pasitarime.

Po jo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderis Artūras Zuokas pareiškė, kad jei projektai dėl „Leo LT” kūrimo nebus koreguojami, liberalcentristai balsuos prieš ir gal net išeis iš dabartinės valdančiosios koalicijos. LiCS frakcija vakar paragino Seimą priimti nutarimą, įpareigojantį Vyriausybę atsiimti pateiktus projektus bei pratęsti derybas su privačiu investuotoju.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.