Į Lietuvos norą neuždaryti Ignalinos AE 2009-aisiais gali būti atsižvelgta

Prezidentas Valdas Adamkus teigia, jog yra ženklų, kad Europos Sąjunga gali atsižvelgti į Lietuvos norus pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą po 2009 metų, kuomet jėgainė turi buti uždaryta.
„Girdėjau labai padrąsinančius pirmuosius signalus, kad jie (ES – BNS) galvoja peržiūrėti kai kuriuos punktus. (…) Tikriausiai Lietuvos prašymo naudai, jei jis bus pareikštas. (…) Mažų mažiausiai mes pradėsime dialogą”,- šeštadienį paskelbtame interviu Švedijos radijui tvirtino Lietuvos vadovas neatskleidęs, kieno žodžiai jam suteikė pagrindo taip manyti.

Lietuvos prezidentas sakė nematąs priežasčių, kodėl kitų Baltijos jūros regiono šalių vyriausybės galėtų nepritarti Lietuvos norui pratęsti Ignalijos jėgainės darbą. Tokie veiksmai, anot V.Adamkaus, būtų egoistiški ir nelogiški.

V.Adamkus pabrėžė, kad tarp 2009-ųjų ir to laiko, kai bus darbą pradės šiuo metu planuojama naujoji AE, regiono ir Lietuvos vystymuisi gali būti padaryta žala, kuri nutolintų šalį nuo europinių ekonomikos standartų.

Uždarius Ignalinos AE Lietuvai trūktų apie 1,4 mlrd. kilovatvalandžių elektros energijos per metus.

Tačiau, šalies vadovo teigimu, Briuseliui vis dėlto nesutikus pratęsti Ignalinos AE darbo Lietuva vykdytų savo tarptautinius įsipareigojimus. Ignalinos atominę elektrinę, kurioje dirba vienas Vakaruose nesaugiu laikomas rusiškas RBMK tipo reaktorius, Lietuva įsipareigojo stodama į ES.

Kalbėdamas apie Lietuvos kartu su Latvija, Estija ir Lenkija planuojamą statyti naująją atominę jėgainę, V.Adamkus pripažino, kad procesas užtruko, tačiau nesutiko, kad šie ketinimai yra vien tik kalbos. Anot Lietuvos prezidento vyksta konstruktyvūs parengiamieji darbai.

Paklaustas, ar didžiosios ES šalys suteikia Lietuvai pakankamai palaikymo pastarosios energetinį aprūpinimą liečiančiuose santykiuose su Rusija, V.Adamkus sakė manąs, kad palaikymo ir Lietuvos pozicijos supratimo pakanka.

Lietuva, kaip ir jos Baltijos kaimynės Latvija bei Estija, yra vadinama ES „energetine sala”, nes yra visiškai priklausoma nuo energijos išteklių tiekimo iš Rusijos, o jungčių su Vakarų energetinėmis sistemomis projektai tebėra svarstymų ir derybų stadijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.