Rusijoje sulaikytas numanomas mafijos bosas

Rusijos milicija Maskvoje sulaikė Semioną Mogilevičių, kurio daugiau kaip 15 metų ieško Amerikos federalinis tyrimų biuras (FTB), kaltinantis jį sukūrus tarptautinį nusikaltėlių tinklą, pranešė penktadienį Vidaus reikalų ministerijos darbuotoja.
Ukrainos valdžia S.Mogilevičių minėjo, kai buvo tiriamas rusiškų ir turkmėniškų dujų tiekimo į šalį schemos teisėtumas.

Ketvirtadienį Rusijos teisėsaugos institucijos pranešė, kad įtarus mokesčių nemokėjimu sulaikytas vieno didžiausių šalyje parfumerijos parduotuvių tinklų – „Arbat Prestiž” savininkas Vladimiras Nekrasovas.

Po paros pranešta, kad jis sulaikytas ne vienas. „Su juo taip pat sulaikytas Sergejus Šnaideris, geriau žinomas kaip Semionas Mogilevičius”, – pranešė VRM spaudos tarnybos atstovė.

„Žmogus, turintis kelias pavardes, kelias pilietybes ir daugiau kaip 15 metų ieškomas ne tik Rusijos, bet ir kitų šalių teisėsaugos institucijų”, – patikslino ji.

S.Mogilevičiaus advokatai ne kartą neigė jo dalyvavimą neteisėtoje veikloje.

Iš prekybos centro išėjusių Šnaiderio-Mogilevičiaus ir V.Nekrasovo sulaikymo operacijoje dalyvavo pusšimtis specialiųjų milicijos pajėgų kovotojų.

„FTB kaltina Sergejų Šnaiderį sukčiavimu, pinigų plovimu ir reketu”, – pranešė VRM spaudos tarnyba.

JAV FTB savo tinklalapyje www.fbi.gov praneša, kad Kijeve 1946 metais gimusį Mogilevičių laiko „įtakingos nusikalstamos organizacijos, užsiimančios prekyba narkotikais, ginklais, prostitutėmis, pinigų plovimu ir sukčiavimus su akcijomis JAV ir Kanadoje, dėl kurių investuotojai prarado daugiau kaip 150 milijonų dolerių, įkūrėju”.

Jam pateiktas kaltinimas susideda iš 45 punktų.

FTB informuoja, kad 2005 metais S.Mogilevičius paliko Vengriją, kur buvo jo organizacijos vadavietė, ir įsikūrė Maskvoje.

FTB tinklalapyje pateikiamas sąrašas pavardžių, kuriomis galėjo slapstytis įtariamasis. Šnaiderio sąraše nėra.

ŽMONOS IR DUJOS

2005 metų balandį Ukrainos premjerės Julijos Tymošenko bendražygis, šalies Saugumo tarnybos vadovas Oleksandras Turčynovas sakė britų laikraščiui „Financial Times”, kad Ukrainos specialiosios tarnybos įtaria S.Mogilevičių netiesiogiai kontroliuojant „Rosukrenergo” – tarpininko rusiškų dujų importo grandinėje – verslą.

Bylos tyrimas sustojo, kai rugsėjį O.Turčynovas atsistatydino. Dabar jis yra J.Tymošenko vyriausybės pirmasis vicepremjeras.

J.Tymošenko iki pergalės 2007 metų parlamento rinkimuose siejo S.Mogilevičių su „neskaidriais” dujų tiekimais į Ukrainą, pranešė šios šalies informacijos agentūra „Unian” (www.unian.net).

„Rosukrenergo” bendrasavininkis Dmitrijus Firtašas sakė Amerikos laikraščiui „The Wall Street Journal” 2006 metais, kad niekada neturėjo verslo reikalų su S.Mogilevičiumi ir yra vienintelis Kipro kompanijos „Highrock Holding Ltd”, kurios sąsajas su S.Mogilevičiumi tyrė JAV tardymo institucijos, savininkas.

Straipsnyje teigiama, kad „Highrock” ir dar keletą dukterinių kompanijų 2000 metais įkūrė privačiai dirbanti teisininkė Olga Šnaider, bendradarbiavusi su Rusijos gamtinių dujų eksportuotoja „Itera”. Vienai kompanijų vadovavo, Izraelio ir Vengrijos specialiųjų tarnybų žiniomis, S.Mogilevičiaus žmona Galina Teleš. Pastaroji pavardė įtraukta į sąrašą vardų, kuriuos FTB priskiria Mogilevičiui.

Ukrainos saugumo tarnybos atstovas sakė „Reuters”, kad šiuo metu „atvirų baudžiamųjų bylų Mogilevičiui ji neturi”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.