Šiemet gaisruose jau žuvo 4 vaikai

Vakar apie 12 val. 45 min. Kazlų Rūdos savivaldybėje, Uzarų kaimo vienkiemyje, užsiliepsnojus gyvenamajam namui, dūmuose užtroško trejų ir ketverių metų broliukai. Mažamečiai vaikai namuose buvo palikti vieni be suaugusiųjų priežiūros. Viena juos auginusi motina nelaimės metu buvo išvykusi į parduotuvę, o kiti 3 vyresnieji vaikai buvo mokykloje. Nustatyta, kad gaisras įsiplieskė dėl krosnies įrengimo ir jos eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Dar dviejų vaikų gyvybes šiemet pasiglemžė gaisras, sausio 1-osios naktį kilęs Šiauliuose, Tilžės gatvės gyvenamojo namo bute.

Praėjusiais metais gaisruose žuvo 11 vaikų, o 34 buvo traumuoti ir visi tragiškai pasibaigę gaisrai kilo Lietuvos kaimuose. Tokių gaisrų priežastys būna įvairios. Pavyzdžiui, pernai 4 vaikai žuvo gaisruose, kilusiuose dėl neatsargaus elgesio su ugnimi, 3 – dėl elektros įrangos įrengimo ir jos eksploatavimo taisyklių pažeidimų, 2 – dėl krosnių eksploatavimo taisyklių pažeidimų, o dviejų vaikų žuvimo priežastys nenustatytos. Tačiau visų šių nelaimių galima buvo išvengti, jeigu vaikai namuose nebūtų buvę palikti vieni be suaugusiųjų priežiūros. Be to, kaip rodo kelerių metų vaikų žūčių gaisruose statistika, dažniausiai žūsta ikimokyklinio amžiaus vaikai, kurie dar neturi elementariausių žinių, kaip elgtis pavojaus atveju. Todėl suaugusieji saugaus elgesio su ugnimi taisyklių vaikus turėtų mokyti nuo pat kūdikystės. Net patys mažiausieji turėtų žinoti, kaip elgtis tada, kai kambaryje kas nors dega ar prisirenka dūmų. Jiems reikia išaiškinti, kad gaisro metu pavojinga slėptis po baldais, o būtina nedelsiant išeiti iš degančios patalpos, šauktis pagalbos ir kviesti suaugusiuosius. Vaikams iš anksto reikėtų paaiškinti, kaip iškviesti ugniagesius, kam pranešti apie nelaimę, kaip išbėgti iš degančio namo, kuo ir kaip gesinti nedidelį gaisro židinį.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą prašo gyventojų atkreipti dėmesį į tragiškų gaisrų priežastis bei aplinkybes ir nepalikti mažamečių vaikų be suaugusiųjų priežiūros.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.