Nauja ES taršos leidimų prekybos sistema padidins elektros kainas

Europos Sąjungos (ES) elektros gamybos sektorius ateityje bus priverstas aukcione įsigyti teisę į aplinką išmesti anglies dvideginį, nes Briuselis ketina sugriežtinti bloko taršos leidimų prekybos schemą, praneša „EUobserver”.

Trečiadienį Europos Komisija paskelbs aplinkosaugos direktyvų paketą, kuriame yra ir 2005 metais sukurtos ES taršos leidimų prekybos schemos (ETS) reforma.

ETS šiuo metu apima apie 11,5 tūkst. energiją intensyviai naudojančių įrengimų visoje ES. Elektrinės, naftos perdirbimo įmonės, plieno liejyklos ir cemento gamyklos į aplinką išmeta beveik pusę visos ES anglies dvideginio emisijos.

Didžiausias reformuotos schemos pokytis tas, kad šalys narės jau nebesudarinės nacionalinių taršos leidimų planų ir nebesuteiks savo kompanijoms leidimų teršti.

Nacionalinius planus pakeis aukcionas arba laisvas leidimų paskirstymas laikantis bendrų ES taisyklių, teigiama direktyvų projekte.

„Energetikos sektorius taršos leidimus pirkti aukcionuose pradės nuo naujojo režimo įsigaliojimo pradžios 2013 metais, – teigiama Europos Komisijos pasiūlyme. – Kitų pramonės sektorių, tarp jų ir aviacijos, perėjimas prie aukcionų bus laipsniškas, o leidimai parduodami tik aukcione bus 2020 metais”.

Tai reiškia, jog turtingesnės šalys neš didesnę naštą, kai kurios valstybės pavojingų dujų emisiją per ateinančius 12 metų turės taršą sumažinti 20 proc., palyginti su 2005 metų lygiu. Tuo tarpu vargingiausioms valstybėms, tokioms kaip Bulgarija ir Rumunija, bus leista padidinti anglies dvideginio emisiją 20 proc., palyginti su 2005 metų lygiu.

„Elektros kainos iki 2020 metų gali šoktelėti 10-15 proc.”, – teigė vienas ES pareigūnų, atsižvelgdamas į direktyvų padarinių vertinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.