Į Egiptą prasiveržė tūkstančiai palestiniečių, sako šaltinis

Tūkstančiai palestiniečių trečiadienį prasiveržė į Egiptą, nes kovotojai prie Gazos Ruožo ir Egipto sieną žyminčios tvoros susprogdino mažiausiai 15 sprogstamųjų užtaisų, sakė vienas saugumo šaltinis.

Dalis sienos, skiriančios Egiptą ir Gazos Ruožą, buvo sunaikinta, todėl palestiniečiai galėjo patekti į Egiptą.

„Tūkstančiai palestiniečių per skyles, kurios liko po sprogimų, … pateko į Egiptą. Nors jie pateko neteisėtai, kol kas nenuspręsta, kaip su jais elgtis, – nurodė šaltinis. – Jie pėsčiomis keliauja į Rafahą, kur apsirūpina maisto produktais, degalais ir cigaretėmis”.

Maždaug 2 tūkst. prie sienos Egipto saugumo pajėgų narių nesikišo, bet mėginant kontroliuoti žmonių srautą buvo uždaryti visi šalutiniai į Rafahą vedantys keliai, pridūrė šaltinis.

Palestiniečių liudininkai sakė, kad Egipto saugumo pajėgos dar neįsikišo.

Siena buvo susprogdinta netrukus po konflikto prie uždaryto Rafaho pasienio posto, kur kilo susišaudymas, kai grupė „Hamas” demonstrantų prasiveržė pro uždarytą postą.

Gazos Ruožo gyventojus, daugiausia – moteris, egiptiečių kariai sulaikė, bet vėliau, kai protestuotojus išvaikė „Hamas” policija, juos paleido.

Palestiniečiai protestavo prieš Izraelio vykdomą šios skurdžios, „Hamas” kontroliuojamos teritorijos blokadą, kuri ketvirtadienį buvo itin sugriežtinta, sustabdant kuro ir net humanitarinės pagalbos tiekimą, o antradienį – tik iš dalies sušvelninta, pirmą kartą po keturių dienų leidžiant įvežti į teritoriją kažkiek kuro.

Gazos Ruožo vadovybė ne kartą ragino Egiptą atidaryti savo sieną, kad būtų lengviau išverti Izraelio blokadą, kuria siekiama nutraukti Izraelio teritorijos apšaudymą iš Gazos Ruožo raketomis ir minosvaidžio sviediniais.

Antradienį Izraelis leido įvežti į teritoriją kažkiek buityje naudojamų dujų ir kuro vienintelei Gazos elektrinei, kuri buvo sustabdyta sekmadienį vakare. Dėl jos uždarymo didelė Gazos miesto dalis paskendo tamsoje, be to, buvo imta nuogąstauti dėl humanitarinės krizės.

Palestiniečiai pareikalavo visiškai nutraukti apsiaustį.

Tuo tarpu tarptautinės humanitarinės organizacijos toliau perspėja apie artėjančią humanitarinę katastrofą, jei Izraelis ir toliau blokuos Gazos Ruožą, įleisdamas į jį tik pačias būtiniausias prekes.

„Šios blokados … žmogiškoji kaina yra milžiniška, ir mes paprašėme Izraelio nedelsiant panaikinti visas represines priemones”, – Ženevoje sakė Tarptautinio Raudonojo kryžiaus Komiteto (TRKK) atstovė Dorothea Krimitsas (Dorotėja Krimicas).

Antradienį per skubiai surengtą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos susitikimą nebuvo susitarta dėl pareiškimo šio konflikto Gazos Ruože klausimu.

Libija, kuri šį mėnesį pirmininkauja Tarybai, pateikė projektą, kuriame Izraelis raginamas nutraukti Gazos Ruožo blokadą ir užtikrinti „netrukdomą priėjimą prie humanitarinės pagalbos palestiniečių liaudžiai”, rodo teksto kopija, kurią gavo AFP.

Tačiau JAV ambasadorius JT Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas) žurnalistams sakė, kad dabartinis projekto tekstas yra nepriimtinas, nes jame „nekalbama apie nekaltų izraeliečių (apšaudymą) raketomis”.

Izraelio užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni (Cipi Livni) antradienį sakė, kad Izraeliui nereikia „atsiprašinėti už savo piliečių gynimą”.

„Izraelis ir toliau veiks ir vykdys įsipareigojimus savo piliečiams, net pasmerkimo kaina”, – pridūrė ji.

„Išėjome iš Gazos (Ruožo). Izraelis nebegali būti pretekstas teroro organizacijos išpuoliams prieš Izraelį”, – sakė ji per konferenciją nacionalinio saugumo klausimu, paminėdama izraeliečių pasitraukimą iš šios teritorijos 2005 metais, po 38 metus trukusios okupacijos.

Praėjusią savaitę izraeliečiai nukovė mažiausiai 38 palestiniečių, kurių dauguma buvo kovotojai. Oro atakų buvo imtasi po to, kai kovotojų grupuotės į Izraelį paleido daugiau kaip 200 raketų ir minosvaidžio sviedinių, kurie nesunkiai sužeidė 10 žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.