Forumas Davose prasideda tvyrant niūrioms recesijos nuotaikoms

Kasmet Davose vykstantis pasaulio politikos ir verslo elito susitikimas šiemet prasideda tvyrant niūrioms nuotaikoms, kurias dar labiau sustiprino beveik panikos padėtis pasaulio vertybinių popierių rinkose.
Trečiadienį prasidedančiame Davoso ekonomikos forume, kuris truks iki sausio 27-osios, bus dažnai girdimas žodis „recesija”.

Amerikos nekilnojamojo turto rinkos krizė sukrėtė viso pasaulio finansų rinkas ir nebėra to svaigaus ankstesniųjų metų optimizmo, kai dėl rekordiškų korporacijų pelnų ir užtikrintos pasaulinės plėtros susirinkę valstybių ir verslo vadovai galėdavo tik džiūgauti.

Šiemet, po dvi dienas trukusios karštligės pasaulio rinkose ir JAV federalinės atsargų sistemos veiksmų šalies ekonomikai paremti, Davoso forumas bus labai svarbus nustatant būsimų problemų mastą.

„Nežinau, ar Jungtinėse Valstijose bus recesija, bet tikrai žinau, kad prieš metus šiuo laiku viskas (atrodė) labai džiugiai … Tačiau šie metai kitokie”, – sakė Indijos pramoninės grupės „Bajaj Auto” pirmininkas Rahulas Bajajas (Rahulas Badžadžas).

Tarp šiemet į Davosą pakviestų lyderių yra 27 valstybių ar vyriausybių vadovai, 113 ministrų ir keli šimtai verslo atstovų. Visi jie į šį apsnigtą Alpių kaimą atvyko prasidėjus tikrai blogų naujienų lavinai.

Prieš forumą jo įkūrėjas Klausas Schwabas (Klausas Švabas) tikėjosi, kad šiemetinis susitikimas galės nenusiristi iki to, ką jis pavadino „perdėtu pesimizmu”.

Vis dėlto šių metų renginio darbotvarkė atspindi vyraujančią nuotaiką – debatų temos yra tokios kaip „rengimasis pasaulinei recesijai” ir „jei Amerika čiaudi, ar pasaulis vis tiek persišaldys?”.

Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose kylančių valstybių vaidmuo bus esminis ieškant atsakymo į šį klausimą, ir daugelis tų žmonių, kurie tikrai turi ką pasakyti šia tema, bus Davose.

Ar gali kylančiosios ekonomikos atlaikyti JAV sulėtėjimą ar net recesiją ir tiekti energiją pasaulio ekonomikai? Ar jos taip pat sulėtės, parodydamos savo priklausomybę nuo JAV „variklio”? Tarptautinio valiutos fondo generalinis direktorius Dominique’as Straussas-Kahnas (Dominikas Štrausas-Kanas) pirmadienį kalbėdamas šiais klausimais sakė, kad poveikį gali pajusti net ir naujosios „jėgainės”.

„Laimei, kylančios šalys ir toliau gana smarkiai auga ir skatina augimą visame pasaulyje”, – Paryžiuje sakė jis. – Tačiau nėra neįmanoma, kad net kylančiose šalyse tai gali padaryti tam tikrą poveikį, kad augimas gali būti mažesnis nei tikėtasi”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.