Šiauliuose skelbiama gripo epidemija

Šiaulių miesto savivaldybės teritorijoje nuo trečiadienio paskelbta gripo epidemija.
Šiauliuose trečiąją sausio savaitę 10 tūkst. gyventojų teko daugiau kaip 143 susirgimo gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) sukeltomis ligomis atvejų, BNS informavo Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Jolanta Stribienė.

Šiauliuose per savaitę nustatyti 225 gripo atvejai ir juo sirgo 12 proc. visų peršalimo ligomis sergančių gyventojų.

Sergančiųjų gripu ir ŪVKTI sukeltomis ligomis daugėja beveik visuose didžiausiuose Lietuvos miestuose. Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis, sausio 14-20 dienomis 10 tūkst. gyventojų teko 79,5 susirgimo gripu ir ŪVKTI, savaitę anksčiau – 71,5.

Kaune nustatyti 293 gripo atvejai, Klaipėdoje – 186, Panevėžyje – 114, Vilniuje – 50. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis registruotas Vilniuje.

Ypač sergamumas gripu ir ŪVKTI padidėjo Ukmergės ir Radviliškio rajonuose, Kazlų Rūdos ir Marijampolės savivaldybėse. Čia 10 tūkst. gyventojų teko daugiau kaip 100 susirgimo gripu ir ŪVKTI atvejų.

Medikai ragina gyventojus paskubėti pasiskiepyti nuo sezoninio gripo, vengti didelių žmonių susibūrimo vietų, neperšalti. Paskelbus gripo epidemiją, skiepytis nuo gripo jau nerekomenduojama.

Gripo epidemija skelbiama, kai ūmiomis peršalimo ligomis suserga 100 iš 10 tūkst. gyventojų,

o 30 proc. susirgimų sudaro gripas.

Europos gripo priežiūros tinklo duomenimis, padidėjęs gripo aktyvumas stebimas ir kai kuriose Vakarų Europos šalyse, o likusioje Europoje sergamumas gripu ir ŪVKTI neviršija šiam metų laikui būdingo lygio.

Kiekvienais metais nuo gripo pasaulyje miršta apie pusę milijono žmonių. Lietuvoje šia liga kasmet suserga 30-100 tūkst. gyventojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.