Sostinės liberalai reiškia pretenzijas valdančiajai koalicijai dėl savivaldybės biudžeto

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos liberalai, remiantys valdančiąją koaliciją sostinėje, reiškia pretenzijas dėl, jų nuomone, nesubalansuoto šių metų biudžeto projekto.
„Liberalų sąjūdžio frakcija vertina parengtą 2008 metų Vilniaus miesto biudžeto projektą kaip neužtikrinantį pagrindinių savivaldybės veiklos sričių finansavimo”, – rašoma trečiadienį išplatintame partijos frakcijos pranešime.

Planuojamas 2008 metų Vilniaus miesto savivaldybės biudžetas yra 95,7 mln. litų – tai yra 12 proc. didesnis, nei buvo planuotas pernai.

Tačiau, pasak liberalų, „keletas faktų gerokai sumenkina džiugesį dėl neva didėjančio biudžeto”.

Kaip teigiama trečiadienį išplatintame Liberalų sąjūdžio pranešime, nerimą kelia faktas, jog praėjusių metų biudžetas yra neįvykdytas – nesurinkta 41,7 mln. litų.

„Tai reiškia, kad pernai atlikti darbai bus apmokėti iš šių metų biudžeto įplaukų”, – teigia liberalai.

Be kita ko, darbo užmokesčiui planuojamos beveik 80 mln. litų didesnės išlaidos. Liberalai taip pat abejoja galimybėmis surinkti planuotą sumą į biudžetą iš gyventojų pajamų mokesčio. Pasak jų, tokias įžvalgas lemia keli dalykai: pirma, šiemet gyventojų pajamų mokesčio tarifas bus 3 proc. mažesnis, nei praėjusiais metais, antra, miestas beveik niekuomet nesurenka planuotos sumos.

2006 metais savivaldybė pagal Seimo ir Finansų ministerijos pateiktus finansinius rodiklius planavo surinkti 311 mln. litų, tačiau realiai, anot liberalų, surinko 273 mln. litų. 2007 metais planuota surinkti 420 mln. litų, surinkta 359 mln.

Šiais metais planuojama surinkti 497 mln. litų.

Neformalūs koalicijos partneriai taip pat nepatenkinti ir numatomomis biudžeto išlaidomis. Kadangi praėjusių metų biudžetas buvo deficitinis, o kai kurių sričių finansavimas yra nepakankamas, tai tikėtina, kad metų pabaigoje savivaldybė „įklimps į skolų liūną”.

Kaip teigiama pranešime, Miesto ūkio departamento įsiskolinimas už atliktus darbus praėjusių metų sausio 1 dieną buvo 60 mln. litų, o šių metų pradžioje skola padidėjo iki 139 mln. litų, o esą parengtas biudžeto projektas neužtikrina beveik visų svarbiausių savivaldybės kompetencijai priskirtų sričių finansavimo.

Pasak liberalų, Kultūros ir ugdymo departamento vykdomoms programoms trūksta 55 mln. litų, Socialinių reikalų departamento – beveik 10 mln. litų, Miesto ūkio – 160 mln. litų.

Valdančiąją koaliciją sostinės savivaldybės taryboje šiuo metu sudaro socialdemokratai, nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas” bei Lenkų rinkimų akcija, tačiau paramą jai deklaruoja ir liberalai, už kurią jiems atiduotas sostinės vicemero postas.

Liberalų sąjūdis paramos sutartį yra pasirašęs iki tvirtinsimo šių metų savivaldybės biudžeto. Esą jeigu biudžetas liberalus tenkins, tuomet parama bus pratęsta. Priešingu atveju, svarstoma galimybė neberemti valdančiosios koalicijos.

„Mūsų susitarimas, kuris buvo dėl paramos valdančiajai daugumai, galioja iki biudžeto patvirtinimo. Po to mes turėtume apsipręsti. Jei biudžetas bus ne toks, kokio mes tikėjomės, tai vargu ar mums reikia toliau tęsti paramą, nematant tos paramos rezultatų”, – BNS yra aiškinęs liberalų frakcijos savivaldybės taryboje seniūnas Arūnas Štaras.

Vilniaus miesto savivaldybės biudžetas bus tvirtinamas vasario 6 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.