Užtrukusios derybos kelia sąmyšį

Valdantiesiems socialdemokratams tęsiant flirtą su koaliciją papildyti turinčiais socialliberalais, nesibaigiančios postų dalybos grasina itin skaudžiai smogti „pilietininkams”. Jie gali netekti ne tik svarbių kėdžių Seime, bet ir prarasti frakcijos statusą.

Vakar prieš išvykdamas į Stokholmą premjeras Gediminas Kirkilas kiek netikėtai pareiškė, kad į aplinkos ministro postą pretenduoja Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas.

Pats A.Paulauskas, Vyriausybės vadovą aplankęs dar rytą, tokius jo žodžius vertino su humoru. Jis tikino mėgstantis išmėginti save naujais vaidmenimis, tačiau, anot A.Paulausko, sakyti, kad rankose spaudžia jau aplinkos ministro portfelį, – anksti. „Premjero žodžiai mane gal ir pamalonina, tačiau apie konkrečias kandidatūras bus galima kalbėti, kai bus pasirašytas naujos koalicijos partnerių susitarimas”, – pabrėžė NS vadovas. Teigiama, kad A.Paulauskas taiko kur kas aukščiau – grįžti į Seimo pirmininko kėdę.

Socialliberalams sutikus prisidėti prie valdančiųjų, jiems buvo pažadėta ne tik aplinkos ministro kėdė, bet ir dviejų Seimo komitetų – Europos reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos – pirmininkų postai. Ginčai dėl pastarojo parlamentinio padalinio paskatino kalbas apie koalicijoje esančios Pilietinės demokratijos partijos (PDP) galimas nesėkmes.

V.Muntianas nenusileidžia
„Pilietininkams” yra dėl ko nerimauti, mat šiuo metu sprendžiamas jų frakcijos Seime egzistencijos klausimas. Neoficialiai teigiama, kad artimiausiu metu ją gali palikti Algimantas Matulevičius ir Vladimiras Orechovas. Jei taip įvyks, frakcija paprasčiausiai iširs. Pagal Seimo statutą frakcijoje turi būti ne mažiau kaip septyni nariai.

PDP frakcijos seniūnas Algirdas Ivanauskas vakar LŽ teigė nieko nežinąs apie kolegų ketinimus išeiti kitur. Tačiau kalbama, kad V.Orechovą, nei frakcijoje, nei parlamente neužimantį jokių postų, jau beveik „sugundė” socialdemokratai. Pakalbinti patį Seimo narį LŽ vakar nepavyko, nes jo telefonas buvo išjungtas.

Kiek kitokia padėtis klostosi dėl Seimo NSGK vadovo A.Matulevičiaus. Jo kėdė jau socialliberalų, tačiau „pilietininkai”, nors ir jausdami didelį partnerių spaudimą, lengvai jos atiduoti nelinkę.

Pats A.Matulevičius taip pat deklaruoja trauktis neketinantis, tačiau neatmetama galimybė, kad, priverstas tai padaryti, jis paliks PDP frakciją. Vakar Seimo NSGK vadovas atskleisti savo ateities planus LŽ atsisakė motyvuodamas tuo, kad tai liečia ne tik jį, bet ir daugiau žmonių. Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas vakar pareiškė nematantis priežasčių, kodėl A.Matulevičius turėtų būti keičiamas.

Skaičiuoja ir pirmininką

Šiuo metu PDP frakcija turi septynis narius. Pasak A.Ivanausko, frakcijai taip pat formaliai priklauso ir partijos lyderis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas (vadinasi, yra aštuoni nariai).

Ar toks skaičiavimas pagrįstas, LŽ paprašė paaiškinti Seimo statuto vingrybes išmanantį Seimo pirmininko pirmąjį pavaduotoją Česlovą Juršėną. Jis patvirtino, kad parlamento vadovas iš tiesų skaičiuojamas kaip frakcijos narys. „Seimo Statute pasakyta, kad parlamentaras, kuris tampa Seimo pirmininku, turi nutraukti veiklą frakcijoje. Neišeiti iš frakcijos, o nutraukti veiklą ir darbą. Tai šiuo atveju, pagal mane, jis yra skaičiuojamas”, – sakė Č.Juršėnas.

Paklaustas, ar gali būti ir kita šio straipsnio interpretacija, parlamentaras teigė, kad „kiekvieną klausimą galima skersai ir išilgai kitaip aiškinti”.

Diskusijos vyksta

Vakar Seime parlamentinių postų klausimus A.Ivanauskas aptarė su Socialdemokratų frakcijos seniūne Irena Šiauliene. Jokių rimtų susitarimų nepasiekta.

I.Šiaulienės teigimu, pilietininkų siekis išlaikyti Seimo NSGK yra ne tiek partijos ar frakcijos pozicija, kiek šiuo metu komitetui vadovaujančio A.Matulevičiaus ir „dar kai kurių” asmenų norai.

Socialdemokratų frakcijos seniūnei atrodo, kad tolesnė Seimo NSGK priklausomybė „pilietininkams” nereali. Pasak A.Ivanausko, socialdemokratai už šią kėdę siūlo Seimo Sveikatos reikalų ir Audito komitetų pirmininkų postus. Tačiau į Audito komiteto vadovo kėdę, kurią dabar užima konservatoriai, pretenduoja valstiečiai liaudininkai. Šiame poste jie norėtų matyti Artūrą Skardžių, kuris jau yra buvęs Audito komiteto pirmininku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.