NATO renginys pareikalaus milijonų

NATO gynybos ministrų susitikimui skiriamas lėšas padalijus iš dalyvių skaičiaus matyti, kad vieno svečio viešnagė Lietuvoje mūsų valstybei kainuos apie 20 tūkst. litų.

Vasario 7-8 dienomis Vilniuje vyksiantis NATO gynybos ministrų neformalus susitikimas Lietuvai atsieis beveik 20 mln. litų. Tokio masto Aljanso renginio mūsų šalyje dar nebūta. Į Vilnių atvyks daugiau kaip 50 delegacijų iš maždaug 40 valstybių ir 10 tarptautinių organizacijų (Jungtinių Tautų, Europos Komisijos, Pasaulio banko ir kt.). Planuojama, kad susitikime dalyvaus maždaug tūkstantis svečių ir daug žurnalistų (vien praėjusią savaitę jų jau buvo akredituota beveik 100).

Didžiąją dalį išlaidų – 14 mln. litų – padengs Krašto apsaugos ministerija (KAM), 2,7 mln. litų skirs Ūkio ministerija, 1 mln. litų – „Litexpo” rūmai, kuriuose vyks susitikimas. Kitos ministerijos prisidės mažesnėmis sumomis. Iš viso susitikimą padeda rengti 20 Lietuvos institucijų.

Reikia visko

KAM sekretorius Renatas Norkus vakar LŽ aiškino, kokiems tikslams bus išleisti pinigai: renginio dalyvių saugumui užtikrinti ir tam reikalingai įrangai pirkti (svečius saugos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgų kariai ir Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai), automobiliams nuomoti, aptarnavimo infrastruktūrai (įvairiai technikai, kabeliams, vertėjams ir t. t.), maitinimui.

Pasak Ūkio ministerijos valstybės sekretoriaus Gedimino Miškinio, ministerija ir jai pavaldūs „Litexpo” rūmai investuoja į infrastruktūrą, kuria bus naudojamasi ir ateityje. Pavyzdžiui, 2011 metais, kai mūsų šalis pirmininkaus Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai, bei 2013-aisiais, kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungai. Sekretorius pripažino, kad kitos ministerijos kur kas kukliau prisideda prie NATO gynybos ministrų susitikimo: „Mes ir KAM, ko gero, daugiausia išleidžiame.”

Olandams kainavo daugiau

Kalbėdamas apie išlaidas R.Norkus sakė: „Viskas brangu, nieko negali padaryti. Praėjusį spalį analogiškas susitikimas vyko Olandijoje. Šiai šaliai jis kainavo keturis kartus brangiau negu mums.”

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas vakar teigė, jog dalis valstybės išlaidų, skirtų šiam renginiui, „sugrįš” per viešbučius, barus, kavines. Beje, dauguma svečių gyvens viešbutyje „Reval Lietuva”, tačiau visi į jį netilps. Tad kai kurios delegacijos bus apgyvendintos senamiestyje: pavyzdžiui, amerikiečiai įsikurs viešbutyje „RadissonSAS Astorija”, o NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis – „Stikliuose”.

Kalbama, kad vilniečiams šis atokioje vietoje esančiuose „Litexpo” rūmuose vyksiantis renginys labai netrukdys, bet kai kuriose centro vietose eismas kartais bus ribojamas.

Pasak J.Oleko, maždaug ketvirtadalio planetos valstybių ministrų susitikimas Vilniuje, nušviečiamas daugybės įtakingiausių leidinių ir televizijų žurnalistų, labai išgarsins Lietuvos vardą pasaulyje. Kai kurie KAM darbuotojai šį renginį sarkastiškai lygino su Pasaulio artojų varžybomis, kurios kainavo panašiai tiek pat (apie 15 mln. litų), tačiau neturėjo bent kiek svarbesnės reikšmės ir nekėlė pasaulio žiniasklaidai didelio susidomėjimo.

Daugybė klausimų

Vilniuje susirinks ne tik NATO valstybių, bet ir Aljansui nepriklausančių, tačiau tarptautinėse misijose dalyvaujančių šalių ministrai. Taip pat atvyks į NATO įstoti norinčių Ukrainos ir Gruzijos delegacijos. Kvietimas išsiųstas ir Rusijos gynybos ministrui, bet dar negauta patvirtinimo, kad jis atvyks. Tačiau, anot R.Norkaus, esama signalų, jog rusų ministras susitikime dalyvaus.

J.Oleko manymu, didelio Rusijos ir NATO santykių proveržio tikėtis negalima. Aljanso ir Rusijos santykius ministras pavadino „labiau sušalusiais nei atšilusiais”.

Per šį renginį, pasak J.Oleko, labai daug dėmesio bus skiriama prioritetinei NATO operacijai Afganistane. Vyks NATO ir Ukrainos komisijos susitikimas. Bus aptarta oro policijos misija, kuri dabar suplanuota iki 2011-ųjų, o Baltijos šalys prašo Aljanso ją pratęsti iki 2018 metų. Bus kalbama apie Aljanso plėtrą, NATO greitojo reagavimo pajėgų plėtojimą, Taline kuriamą Kibernetinės gynybos centrą, kurio viena steigėjų nori tapti Lietuva, svarstomi kiti klausimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.