Tarp „Geišos” ir „Aistringų šokių”

Kandžiais ir ironiškais vertinimais LTV „Lietuvos šokių dešimtuke” išgarsėjęs aštrialiežuvis komisijos pirmininkas choreografas Jurijus Smoriginas, net ir pasibaigus šokių projektui, nepalieka televizijos.

Garsusis choreografas, ne kartą TV studijoje demonstravęs savo špagatą ar lengvai švysteldavęs koją virš galvos, iš vertintojo tampa mokytoju.

„Purvini šokiai” pagal J.Smoriginą.
Choreografas rengiasi pastatyti pirmąjį LTV miuziklą, kuris bus parodytas pavasarį. Miuzikle be profesionalių atlikėjų šoks ir naujai „iškepti” šokėjai, geriausiai pasirodysiantys per vasario 1 dieną prasidėsiantį LTV projektą „Aistringi šokiai. Jurijaus Smorigino šokių mokykla”.

Aštrialiežuvis mokytojas jau treniruoja 12 projekto dalyvių – 6 vyrus ir 6 moteris, kuriuos gruodį atsirinko paskelbęs atranką. Iš 500 norinčiųjų buvo atrinkta 120 kandidatų, vėliau iš jų liko tik 12.

Choreografas džiaugiasi, galėdamas imtis to, kas jam arčiausia širdies – modernaus šokio.

„Kas bent sykį matė Guy Ferlando filmą „Purvini šokiai”, niekada jo nepamirš. Mes mėginsime padaryti lietuvišką „Purvinų šokių” variantą – per trumpą laiką išmokyti šokti tuos, kurie niekada nešoko, bet visada svajojo tai daryti”, – sakė J.Smoriginas.

Pasak choreografo, dalyviai itin skirtingi – ir savo amžiumi, ir kompleksija, pomėgiais, charakteriais. Tačiau visi plastiški, artistiški ir charizmatiški.

Įsimylėti nepatartina

„Visi šokėjai su polėkiu, – apibendrino jis. – Tačiau priešingai negu „Lietuvos šokių dešimtuke”, „Aistringuose šokiuose” dalyviai neturės nuolatinių partnerių, todėl iš anksto jiems patariu nieko neįsimylėti.”

Kompozicijos nuolat keisis, dalyviai šoks ir solo, ir po du, ir po tris. Prasčiau pasirodysiantys bus priversti palikti projektą. Dalyvių per keturis mėnesius nuo 12 sumažės iki 4.

Iki projekto pabaigos išlikęs ketvertas įgis teisę pasirodyti pirmajame LTV miuzikle, kuriame keturi geriausieji šoks su profesionaliais šokėjais, gyvai pritariant garsiems Lietuvos dainininkams.

Laike pasimetusi meilė

Be „Aistringų šokių” choreografinių projektų teatro „Vilniaus baletas” meno vadovas J.Smoriginas šiuo metu rengia naujausią savo choreografinę premjerą „Geiša”. Spektaklis kuriamas pagal „Madam Baterflai”, įžymios Japonijos geišos istoriją, tačiau, pasak kūrėjo, siužetas kinta, yra tarsi pasimetęs laike.

Spektaklyje skambės originali japonų ir choreografo netikėtai pasirinkta muzika. Tai Maurice’o Ravelio kūrinys „Dafnis ir Chloja”, parašytas XX amžiaus pradžioje. Ši muzika J.Smoriginą užvaldė dar prieš dvidešimt metų, kai „Dafnio ir Chlojos” choreografinė versija buvo sukurta Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Atsiradus nuostabiai idėjai atgaivinti „Madam Baterflai” istoriją, J.Smoriginas, prisiminęs M.Ravelio muziką, išradingai sulieja jos garsus su originalia japonų muzika.

Pagrindinį Čio Čio (kuri praėjus dvidešimčiai metų vis laukia sugrįžtant savo meilės Pinkertono) atliks balerina Živilė Baikštytė, romantiškojo Pikertono – Martynas Rimeikis, neseniai tapęs 2007 metų „Operos švyturio” laureatu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.