Kosovui planuojant skelbti nepriklausomybę, Serbija renka prezidentą

Serbijoje sekmadienį vyksta prezidento rinkimai, kurie, kaip manoma, nulems šios Balkanų valstybės santykius su Europos Sąjunga (ES) ir kurie vyksta tokiu metu, kai separatistinė Kosovo provincija planuoja paskelbti nepriklausomybę.
Rinkimų apylinkės darbą pradėjo 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir turi būti uždarytos 20 val., o preliminarūs neoficialūs rinkimai turėtų būti paskelbti pirmadienio naktį. Galutiniai rezultatai turi būti paskelbti iki ketvirtadienio.

Maždaug 6,7 mln. rinkėjų turi penkerių metų kadencijai išrinkti šalies prezidentą iš devynių kandidatų, tačiau pagrindiniai varžovai yra du – provakarietiškas reformų šalininkas, dabartinis prezidentas Borisas Tadičius ir ultranacionalistas, euroskeptikas Tomislavas Nikoličius.

Rinkimų rezultatai gali priartinti Serbiją prie integracijos į Europą arba grąžinti prie tarptautinės izoliacijos, kaip buvo 10-ajame dešimtmetyje, valdant velioniui Slobodanui Miloševičiui.

Tačiau naujausios apklausos rodo, kad per pirmąjį rinkimų ratą nė vienas kandidatas nesurinks daugumos ir kad B.Tadičius ir T.Nikoličius varžysis antrajame rinkimų rate vasario 3 dieną. Taip pat rinkimai vyko ir 2004 metais.

CESID apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti šią savaitę, rodė, kad Demokratų partijai priklausantį B.Tadičių, kuris nori glaudesnių ryšių su Europa, remia 19 proc., o NATO ir JAV oponentą T.Nikoličių, kurio Serbijos radikaliųjų partija yra stipriausia jėga parlamente, – 21 proc. serbų.

Ir B.Tadičius ir T.Nikoličius nepritaria Kosovo nepriklausomybei. Šios provincijos gyventojų daugumą sudarantys albanai po beveik dvejus metus trukusių bevaisių Belgrado ir Prištinos derybų dėl būsimo teritorijos statuso pažadėjo atsiskirti nuo Serbijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Kosovui planuojant skelbti nepriklausomybę, Serbija renka prezidentą"

  1. prasauskas juozas

    Sebijoje nacionalistas,,tomislav Nikolic-laimejo 1 rinkimu tura ir gavo39,5% balsu.tai rodo,kad pasaulyje atgimsta tautiskumas.J.vPR.LIETUVA PIRMIAUSIA.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.