Gruzijos prezidento inauguracijoje – ir Lietuvos vadovas

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus sekmadienį su darbo vizitu lankosi Tbilisyje, kur vidurdienį dalyvavo Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio inauguracijoje.
Aikštėje prie parlamento vykusią ceremoniją be V.Adamkaus stebėjo Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Rumunijos prezidentai, būrys kaimyninių šalių premjerų, vicepremjerų, užsienio reikalų ministrų, tarp kurių – Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas.

Po M.Saakašvilio priesaikos ir maždaug pusvalandį trukusios kalbos, ceremoniją užbaigė karinis paradas.

Vėliau V.Adamkus dalyvaus inauguracijos svečių garbei rengiamuose pietuose, klausysis koncerto. Planuojami ir dvišaliai V.Adamkaus susitikimai su M.Saakašviliu, parlamento pirmininke Nino Burdžanadze, Lenkijos prezidentu Lechu Kaczynskiu (Kačinskiu).

Į Vilnių Lietuvos vadovas grįš sekmadienį vakare.

Ligšiolinis prezidentas M.Saakašvilis Gruzijos vadovu vėl buvo išrinktas sausio 5 dieną vykusiuose pirmalaikiuose rinkimuose, kurie buvo paskelbti po lapkritį Tbilisyje vykusių masinių opozicijos protestų.

Nors tarptautiniai, taip pat Lietuvos bei kitų šalių stebėtojai pripažino, kad prezidento rinkimai Gruzijoje buvo laisvi ir skaidrūs, masinius piketus rengianti šalies opozicija nepripažįsta rinkimų rezultatų ir reikalauja surengti antrąjį turą.

V.Adamkų lydinčioje delegacijoje esančio Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Justino Karoso nuomone, rinkimai Gruzijoje vyko pagal demokratines procedūras, tačiau parlamentaras kritikavo priešrinkiminį laikotarpį, kai buvo beveik „užblokuotas opozicijos išėjimas į viešąją erdvę”.

Kartu parlamentaras pabrėžė, kad Gruzijoje opozicija nėra vieninga ir turi skirtingus interesus.

Kalbėdamas apie antrąją M.Saakašvilio kadenciją, J.Karosas tikisi, kad jos metu opozicija gaus daugiau teisių ir galimybių dalyvauti valstybės valdymo procesuose.

J.Karoso nuomone, tęsdama iki šiol aktyvią paramą Gruzijai, Lietuva kartu turėtų laikytis „korektiško atsargumo” ir įdėmiai stebėti šioje Pietų Kaukazo valstybėje vyksiančius procesus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.