Rusija pripažino žurnalistę Morar pavojinga valstybei

Rusijos valdžia ketvirtadienį paaiškino draudimą įvažiuoti į šalį opozicinio žurnalo „The New Times” 24 metų žurnalistei Natalia Morar (Natalijai Morar), parašiusiai straipsnių ciklą apie korupciją specialiosiose tarnybose, tuo, kad ji kelia pavojų valstybei.
Tai sakoma oficialiame laiške, kurio kopiją N.Morar perdavė agentūrai „Reuters”. Kremliui opozicinio žurnalo vadovybė kaltina Federalinę saugumo tarnybą (FST) savo kolegės persekiojimu ir sako, kad pasiryžusi paduoti į teismą ieškinį KGB įgaliojimų perėmėjams.

N.Morar, turinti Moldovos pilietybę, negalėjo patekti į Rusiją, kai gruodžio viduryje norėjo sugrįžti į Maskvą iš komandiruotės.

Pasak jo, pasienio tarnybos darbuotojai Domodedovo oro uoste privertė ją išskristi į Kišiniovą. Kaip papasakojo tada N.Morar, pasieniečiai jai nepateikė jokių dokumentų, draudžiančių įvažiuoti į Rusiją, ir tik žodžiu rėmėsi FST centrinės valdybos potvarkiu.

Ketvirtadienį Rusijos ambasados darbuotojai įteikė N.Morar laišką, kuriame sakoma, kad jai draudžiama įvažiuoti į Rusiją, remiantis įstatymo „Dėl išvažiavimo iš Rusijos ir įvažiavimo į Rusiją tvarkos” 27 straipsnio 1 punktu. Dokumentą, kurio kopiją agentūrai „Reuters” perdavė N.Morar, pasirašė Rusijos ambasados Moldovoje konsulinio skyriaus vedėjas Genadijus Biriukovas.

G.Biriukovas patvirtino agentūrai „Reuters” laiško turinį, bet atsisakė komentuoti, kodėl Maskva priėmė tokį sprendimą.

„Įvažiuoti į Rusiją neleidžiama, jeigu tai būtina siekiant užtikrinti valstybės gynybinę galią ar saugumą, arba viešąją tvarką, arba apsaugoti gyventojų sveikatą”, sakoma įstatymo straipsnyje, kuriuo remiasi savo laiške ambasada.

„Man darosi juokinga, kai įsivaizduoju, kiek milijardų rublių išleidžiama Rusijoje saugumui. Labai myliu Rusiją, bet man labai gaila šalies, kurios saugumui kelia grėsmę 24-erių metų mergina”, – sakė N.Morar agentūrai „Reuters”.

Pasak žurnalistės, ambasadoje jai paaiškino, kad tai – ne deportacija, o draudimas įvažiuoti.

„Vadinasi, šis draudimas gali būti kada nors panaikintas. Tikiuosi, kad netrukus ši istorija baigsis. Nemanau, kad Dmitrijui Medvedevui bus malonu pradėti savo prezidentavimą tokia istorija”, – sakė „The New Times” korespondentė.

N.Morar sieja Rusijos valdžios sprendimą su savo straipsniais apie aukščiausių pareigūnų korupciją Maskvoje. Straipsnyje, skirtame Rusijos Centrinio banko pirmininko pavaduotojo Andrejaus Kozlovo nužudymui, ji aprašė pinigų plovimo per Rusijos banką „Diskont” ir Austrijos banką „Raiffeisenbank” schemas.

„Esu tikra, kad konsulato sprendimas susijęs su FST”, – sakė N.Morar.

„The New Times” politikos skyriaus viršininkas Ilja Barabanovas pranešė agentūrai „Reuters”, kad redakcija rengiasi paduoti į teismą ieškinį Rusijos specialiajai tarnybai ir pareikalauti panaikinti draudimą žurnalistei atvykti į šalį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.