Stintos gali tapti praeitimi

Stintų žvejybai pasiekus piką, šviežiais agurkais kvepiančios žuvys vis dar brangsta.
„Kainos kyla, nes žuvų nepagauname. Jas išnaikino valdininkai”, – teigė žvejai.

Sausį ir vasarį vyrai visada vadindavo pačiais „derlingiausiais” mėnesiais, kai buvo sužvejojama daugiausiai stintų. Tačiau šiemet tokia žvejyba ypač nesėkminga. Žuvų pagaunama labai mažai, todėl kilogramą stintų žvejai parduoda už 12 ir daugiau litų. Pernai tuo pačiu metu agurkais kvepiančių žuvų kilogramas vidutiniškai kainavo apie 7 litus, rašo dienraštis „Klaipėda”.

Priekrantės verslo ir rekreacinės žvejybos asociacijos vadovo Viktoro Butavičiaus teigimu, kitais metais stintų kilogramas gali kainuoti jau nebe keliolika, o keliasdešimt litų.

Žmonės turi mokėti vis brangiau, nes stintos baigia išnykti. Jos gali tapti istorija dėl nelogiškų valdininkų sprendimų. Anot V.Butavičiaus, viena pagrindinių priežasčių, kodėl jūroje ir priekrantėje sparčiai mažėja stintų, yra ta, kad jos gaudomos ir per nerštą.

Stintos masiškai neršia Nemuno žemupyje. Jos pradeda migruoti tuomet, kai tik išplaukia ledai. Tuo naudojasi Rusnės žvejai, kurie būriais traukiančias stintas gaudo tinklais. Sugavus daugybę neršti pasirengusių stintų, sunaikinamas ir galimas prieaugis.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos Šilutės skyriaus atstovė Laimutė Bulcienė tikino, kad per nerštą gaudyti stintas draudžiama.

„Aplinkosaugininkams konstatavus, kad prasidėjo masinis stintų nerštas, jų žvejyba nutraukiama”, – teigė L.Bulcienė.

Tačiau niekas negali suskaičiuoti, kiek pagaunama neršti atplaukiančių stintų, kol jas gaudyti dar leidžiama.

„Stintos išties baigia išnykti. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus vienu tinklu pagaudavome apie 100 kilogramų. Dabar, jei ištrauki 10 kilogramų, tai jau didžiulė šventė”, – tvirtino V.Butavičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.