Degalai brangsta dėl akcizo ir „Mažeikių naftos” kainodaros, teigia M. Palijanskas

Rekordinį degalų kainos šuolį šiemet lėmė nuo metų pradžios padidintas akcizas bei pakeista jų gamintojos „Mažeikių naftos” kainodara, teigia Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos (LNPPĮA) prezidentas Mindaugas Palijanskas.

„Mažeikių nafta” pakeitė degalų kainos skaičiavimo metodiką, pagal kurią degalų kaina nurodoma ne už 1 toną, o už 1000 litrų suskaičiuotų degalų, kai temperatūra yra 15 laipsnių šilumos. Anot M. Palijansko, esant tokiai temperatūrai tai sudaro tik apie 800 kg degalų, todėl po Naujųjų metų nurodoma kaina yra už mažesnį produkto kiekį. Dėl to kai kurioje žiniasklaidoje buvo pateikta klaidinga informacija, kad „Mažeikių nafta” „rekordiškai sumažino” degalų kainas, o degalinėse jos rekordiškai padidėjo.

„Iš tiesų „Mažeikių nafta” pastaruoju metu gerokai padidino degalų kainas tiek dėl padidėjusio akcizo, tiek dėl augančių pasaulinių naftos produktų kainų, o po to kainos pakilo ir degalinėse”, – aiškina asociacijos prezidentas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad nemažai šalies gamintojų ir paslaugų teikėjų, dešimtimis procentų didinančių savo produkcijos bei paslaugų kainas, to priežastimi nurodo degalų akcizus. Anot LNPPĮA, dėl padidėjusio akcizo degalų kaina augo tik 3 proc., o pagrindinę įtaką degalų brangimui darė didėjančios pasaulinės naftos kainos.

Pastarosiomis dienomis naftos kaina pasaulio rinkose stabilizavosi.

Antradienį Lietuvos degalinėse 3 centais pabrango dujos, o automatinėse „Neste” ir „UnoX” degalinėse 1 centu atpigo visų rūšių degalai. Populiariausias A 95 benzinas trečiadienį „Lukoil” degalinėse vidutiniškai kainavo 3,55 lito, „Statoil” – 3,58 lito, tai yra 1 centu mažiau nei prieš tai buvusią dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.