Statybos Palangoje – vėl įtarimų liūne

Statybų alkis populiariausiame Lietuvos kurorte, Palangoje, vėl pradeda atsirūgti – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų valdininkų nusižengimų statant namus Vanagupės gatvėje.

Tyrimu bus siekiama nustatyti, ar išduodami projektavimo sąlygų sąvadus ir statybos leidimus Palangoje, Vanagupės gatvėje 33b, 33c ir 33d, bei vykdydami statybų kontrolę atsakingi pareigūnai nenusižengė įstatymams ir teisės aktų reikalavimams bei ar dėl to nepadarė nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

Įtartinos statybos Palangoje sudomino ir Seimo narius: šiandien dėl šios problemos Klaipėdos apskrities viršininkas Vytautas Rinkevičius dalyvaus Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje.

Įtaria korupciją

Ikiteisminį tyrimą dėl statybų Vanagupės gatvėje Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro Igno Lauciaus nurodymu atlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos pareigūnai.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl tarnybos pareigų neatlikimo.

„Tyrimo metu stengsimės išsiaiškinti visus galimai padarytos nusikalstamos veikos atvejus, tirsime, ar nebuvo korupcijos”, – vakar išplatintame pranešime spaudai tikina I. Laucius.

Jis vakar kartu su Palangos miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vadovybe aplankė abejonių dėl teisėtumo sukėlusias statybvietes Palangoje.

Didesnį susidomėjimą statybomis Palangoje pareigūnai pradėjo rodyti po to, kai savo tyrimą atliko Vyriausybės pavedimu sudaryta aplinkosaugos ir statybos inspekcijų komisija.

Tikrinti statybas Palangoje imta po Lietuvos architektų rūmų kreipimosi į šalies valdžios institucijas, nes architektai pasibaisėjo, jų manymu, stichiškai, nevaldomai ir be jokios kontrolės vykstančia kurorto plėtra.

Paskundė kaimynai

Trijų, keturių ir šešių aukštų namų statybų Vanagupės gatvėje atveju galimai neteisėtą veiką pirmieji pastebėjo greta statybvietės gyvenantys vietiniai žmonės.

„Vakarų ekspresui” Palangos miesto savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Kuznecovas sakė, kad žmonės piktinosi techninių reikalavimų nesilaikymu.

„Statybininkai vietoje to, kad pirmiau išgręžtų, o po to kaltų pamatus, kalė be gręžimo. Taip buvo norima sutaupyti. Žmonėms ėmė nuo vibracijos drebėti langai, trupėti tinkas. Tuomet kreipiausi į Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus specialistus. Jie rado ir nukrypimus nuo projekto”, – sakė jis.

Nukrypimai – nežymūs

V. Kuznecovas teigė, kad didžiausia statybų Palangoje problema – apsukrūs verslininkai.

„Jie gudrauja, juridiškai gerai pasikaustę: priimami lyg ir teisėti sprendimai, tačiau išties pasinaudojama landomis įstatymuose, pažeidimai atsiranda dedant paskutinį žingsnį, tad labai sudėtinga visus iš anksto sugaudyti”, – teigė valdininkas.

Kurorto Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas Svajūnas Bradūnas mūsų dienraščiui sakė, kad pažeidimai namų Vanagupės gatvėje atveju nėra žymūs.

„Ten – ginčytina situacija. Pagal dokumentus yra nukrypta nuo detalaus plano. Techniniuose dokumentuose numatyta statyti vadinamąjį paritetą, 70 centimetrų viršijantį leidžiamą aukštį, taip pat numatytos per daug išsikišusios liftų šachtos. Tačiau korekcijas dar galima atlikti ir, manau, tai bus padaryta”, – teigė jis.

Specialistas apgailestavo, kad neretai sprendimai yra priimami politiniu lygiu, tačiau atsakomybė suverčiama valdininkams.

Namus Vanagupės gatvėje statančios UAB „VVARFF Joldija” vadovybė tikino, kad detaliojo plano yra laikomasi.

„Po to, kai pasiskundė žmonės prokurorams, mes gavome atsakymą, kad dėl statybų viešasis interesas nėra pažeistas. Be to, esame tik sklypo perėmėjai. Visus planavimo dokumentus rengėme ne mes, sklypą įsigijome su visais leidimais, projektais. Ankstesni savininkai – vilniečiai”, – „Vakarų ekspresui” sakė bendrovės atstovas.

„V. Kuznecovas: „Statybos Palangoje vyksta ne taip ir chaotiškai, tačiau apstu apsukrių verslininkų”

Nugalėjo ministrą

Galinga verslo grupių, interesantų invazija į pajūrį bei su tuo susijusi statybų kontrolės problema išvertė iš posto net 7 metus pareigas ėjusį aplinkos ministrą Arūną Kundrotą. „Pasižiūrėkite, kaip toliau plėtosis Palangoje statybų reikalai”, – po atsistatydinimo mįslingai yra kalbėjęs jis. Ministras pasitraukė motyvuodamas dideliu puolimu prieš jį, nurodydamas verslo grupių interesus pajūryje. Tai patvirtino ir premjeras Gediminas Kirkilas, kuris sakė, kad interesai pajūryje – paprasti: jį užkariauti

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.