Kare kelyje laukiama permainų

Pirmą kartą po daugelio metų valdininkai, tiesiogiai atsakingi už eismo saugumą, su palengvėjimu atsiduso: 2007 metais vis dėlto pavyko stabilizuoti avaringumą ir net sumažinti žuvusiųjų.

Vieningu specialistų teigimu, jau artimiausioje ateityje situaciją turėtų pagerinti ir nauji įstatymai, numatantys griežtesnes sankcijas pažeidėjams.

Pasak policijos pareigūnų, nemaža dalis vairuotojų yra menkai susipažinę su sankcijomis. Jie ne visuomet supranta, kodėl, atrodytų, už menkus nusižengimus išrašomos kelis šimtus ar net tūkstančius litų siekiančios baudos. Nemaža dalis pažeidėjų apskritai teigia negirdėję apie sugriežtintas sankcijas.

Tad dar kartą primename, kas nuo šiol laukia kelių chuliganų.

Alkoholis

Nuo sausio pirmosios įsigaliojo įstatymų pakeitimai, numatantys didesnes baudas už vairavimą išgėrus. Be to, nepatyrusiems vairuotojams nuo šiol numatyta administracinė atsakomybė už vairavimą neblaiviems, jei organizme bus bent 0,2 promilės alkoholio.

Ką reiškia tos dvi dešimtosios promilės? Nebijodamas viršyti leistinos normos žmogus gali išgerti maždaug pusę bokalo alaus ir sėsti prie vairo. Priklausomai nuo amžiaus, lyties, svorio, daugelio kitų veiksnių, šis skaičius gali keistis į vieną ar į kitą pusę, tad geriau apskritai nerizikuoti. Antraip vairuotojams, kurių vairavimo stažas yra iki dvejų metų, tas mažas bokalas alaus gali gana brangiai kainuoti – numatyta 800-1000 litų bauda už vairavimą esant nedideliam girtumo laipsniui – nuo 0,2 iki 0,4 promilės alkoholio.

Autobusų bei sunkvežimių vairuotojams ši bauda gali būti mažesnė – nuo 500 iki 1000 litų. Iki šiol visi vairuotojai būdavo baudžiami, neatsižvelgiant į jų vairavimo stažą, ir tik tada, jei jų organizme randama daugiau nei 0,4 promilės.

Nustačius vidutinį (nuo 1,51 iki 2,5 promilės) arba sunkų (nuo 2,51 promilės) girtumo laipsnį, arba vairuotojui vengiant neblaivumo patikrinimo, baudos išauga iki trijų tūkstančių litų.

Tokiems asmenims taip pat gali būti atimta teisė vairuoti iki trejų metų arba skirtas administracinis areštas nuo 10 iki 30 dienų.

Jei neblaivus vairuotojas sukėlė avariją, kurioje sužaloti žmonės arba apgadinamas turtas, sankcijos išauga iki 4000-5000 litų ir atimama teisė vairuoti nuo 3 iki 5 metų. Teismas gali skirti ir administracinį areštą – nuo 15 iki 30 parų, tačiau ir šiuo atveju vairuotojo pažymėjimas bus paimtas. Specialistai neabejoja, kad nemažai žmonių pasirinks šį variantą – ne kiekvienas juk per mėnesį uždirba tokius pinigus. O čia dar tave maitina, prižiūri, prausia…

Jei tą patį pažeidimą padarys asmuo, neturintis teisės vairuoti, jo ateitis – 5000-5500 litų bauda, arba 10-20 parų jam teks prasivolioti „ant gultų”. Ir tai dar ne viskas. Pažeidėjo automobilis bus konfiskuotas.

Tiesa, dar nėra nustatyta ir tiksliai reglamentuota tos konfiskacijos tvarka, tačiau niekam nelinkėtume būti pirmam „bandomajam triušiui”. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, automobiliai parduodami aukcione, o pinigai grąžinami savininkui, tiesa, atskaičius nemenkas „administravimo” išlaidas.

O jei ir dar žmogus neapsiramins – teisė vairuoti atimama nuo 3 iki 4 metų ir konfiskuojamas automobilis. Pakartotinai prasižengęs asmuo, neturintis teisės vairuoti, ir dar išgėręs, mokės tą pačią baudą ir valgys valdišką duoną nuo 20 iki 30 parų.

Beje, jeigu vairuotojo pažymėjimas atimamas daugiau nei metams, teks iš naujo laikyti egzaminą.

Greitis

Priimtose pataisose taip pat įtvirtinta nauja atsakomybės rūšis už nedidelį greičio viršijimą. Jei vairuotojas važiuos iki 10 kilometrų per valandą greičiau nei leidžiama, jis greičiausiai bus įspėtas. Iki šiol už šį pažeidimą buvo numatyta 20-30 litų bauda. Tiesa, ir dabar įstatymų leidėjas paliko piniginę baudą iki 30 litų, tačiau neoficialiai pareigūnams rekomenduojama tokių pažeidėjų nebausti.

Jei greitis viršijamas nuo 10 iki 20 km/h, laukia faktiškai ta pati kaip ir iki šiol 40-100 litų bauda.

Nuo 100 iki 300 teks mokėti vairavusiam 20-30 km/h greičiau nei leista. Kitaip tariant – šimtinė už 10 kilometrų viršytą greitį.

Įdomumai prasideda, kai greitis viršijamas nuo 30 iki 40 km/h. Pinigai, tiesa, liko tie patys 400-600 litų, tačiau vairuotojams, neturintiems 2 metų stažo, dar teks atsisveikinti su vairuotojo pažymėjimu nuo 3 iki 6 mėnesių.

Nuo 40 iki 50 km/h – bauda 600-800 litų, o pradedantiesiems atimamas vairuotojo pažymėjimas nuo pusmečio iki metų. Anksčiau bauda buvo 300-500 litų. Skirtumas nemenkas.

Na, o patiems aršiausiems greičio mėgėjams, lakstantiems daugiau negu 50 km/h, teks pakloti 1000-1500 litų baudą ir atsisveikinti su vairuotojo pažymėjimu nuo 1 iki 3 mėnesių. Pradedantiesiems teisė vairuoti bus atimta nuo metų iki pusantrų.

Turint galvoje, kad nemaža dalis greičio mėgėjų – būtent naujokai, tai tikrai turėtų palengvinti kelių eismą.

Naujovės

Yra ir kelios naujovės.

Pavyzdžiui, važiuojant taksi, keleiviui taip pat būtina prisisegti saugos diržą. Formaliai ir anksčiau keleivis tai privalėjo daryti, tačiau dabar policija žada daugiau dėmesio skirti tokiems pažeidimams. Tiesa, dar nenusistovėjo praktika, kas privalo mokėti baudą: ar vairuotojas, atsakingas už keleivio saugumą, ar pats keleivis? Padidėjo baudos už važiavimą neprisisegus saugos diržo. Jos dabar sieks 100-200 litų.

Taip pat nenustebkite, jeigu jus, važiuojantį dviračiu ar mopedu, sustabdys kelių patrulis ir paprašys papūsti į alkoholio matuoklį. Jeigu pripūsite kiek nors „virš normos”, laukia bauda nuo 300 iki 500 litų. Tas pats taikoma ir vadeliotojui.

Taip pat sugriežtintos baudos už pavojingą ar chuliganišką vairavimą. Už tai dabar gresia bauda nuo 400 iki 800 litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu iki pusės metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.