Vaisiams ir daržovėms – mažesnis PVM

Abejojama, ar pirkėjai už importuojamas ir Lietuvoje užaugintas daržoves ir vaisius mokės mažiau po to, kai joms bus taikomas 5 proc. lengvatinis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas.

Vakar Seimas leido daržovėms ir vaisiams nuo 2009 metų sausio 1 dienos taikyti 5 proc. lengvatinį PVM tarifą.

Vyriausybė šių pataisų nerėmė, nes, jos skaičiavimais, dėl šios lengvatos valstybės biudžetas neteks apie 50 mln. litų per metus.

Finansų ministerijos ryšiams su visuomene atstovė Giedrė Balčytytė LŽ sakė, kad dėl tokios lengvatos galutiniam vartotojui kaina nesumažės. „Dažnai pateikiamas pavyzdys, neva lenkiškos daržovės yra apmokestintos 5 proc., o lietuviškos – 18 proc. PVM. Visiškai nesvarbu – visos Lietuvoje parduodamos daržovės apmokestinamos tokiu PVM, koks galioja Lietuvoje”, – primena G.Balčytytė. Pasak jos, praktika rodo, kad sumažintas PVM įtakos kainai turi tik iš pradžių. „Ypač šiuo metu: kai kainos kyla, atsiras tūkstančiai priežasčių prekybininkams ir gamybininkams pasakyti, kodėl kaina padidėjo. Naudos nebus, tik biudžetas neteks tam tikrų pajamų”, – Finansų ministerijos požiūrį komentuoja G.Balčytytė. Ji pažymi, kad šis sprendimas neturės įtakos lietuviškoms daržovėms konkuruojant su importuojamomis. Ministerijos atstovė prisimena, jog Valstybės kontrolė yra padariusi tyrimą šioje srityje ir priėjusi prie išvados, kad galutiniai vartotojai nepajunta naudos. Dažniausiai tą naudą esą pasiskirsto pardavėjai, gamintojai.

Liberaldemokratų frakcijos narys Egidijus Klumbys tvirtino, kad šią lengvatą turėtų pajusti visi vartotojai. „Tačiau jeigu kartais, kaip yra prognozuojama, efektas bus juntamas vieną ar kelis mėnesius, o kainos vėliau taps tokios, kokios dabar, išaiškės, kad vartotojus apiplėšinėja perdirbėjai ir prekybininkai”, – kalbėjo E.Klumbys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.