Seimas nenori atsakomybės už Vyriausybės ir „NDX energijos”derybas

Seimas nenori imtis atsakomybės už Vyriausybės ir VP dešimtuko valdomos „NDX energijos” derybų rezultatus.

Seimas po svarstymo antradienį nepritarė siūlymui, kad Vyriausybė su „NDX energija” sutartis dėl nacionalinio investuotojo kūrimo pasirašytų, tik Seimui pritarus esminėms jų nuostatoms.

Už minėtą Atominės elektrinės įstatymo pataisą, kurią buvo pateikę liberalsąjūdiečiai Petras Auštrevičius, Eligijus Masiulis ir Vytautas Grubliauskas, po svarstymo balsavo 55 Seimo nariai, prieš – 8, o susilaikė 50 parlamentarų.

P.Auštrevičius tvirtino analogiškas pataisas teiksiąs iš naujo.

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius įsitikinęs, kad taip balsuodama valdančioji koalicija konservatorius ir liberalsąjūdiečius apgavo.

Pasak jo, taip teigti leidžia rytinis pasitarimas pas Seimo pirmininką, kada buvo susitarta po svarstymo Seime pritarti pataisoms, kad Vyriausybės ir „NDX energija” sandoris bus forminamas tik po pritarimo Seime, bet Seimas pataisoms nepritarė.

Į valdančiųjų koaliciją ketinančių įsilieti socialliberalų frakcijos seniūnas Artūras Paulauskas tvirtino, kad liberalsąjūdiečių pataisa „buvo neišbaigta – kaip pritarti toms sutartims tarp Vyriausybės ir „NDX energija”.

„Yra kitas nutarimo projektas, kuriame numatyta, kaip Seimas turi duoti tą pritarimą”, – sakė A.Paulauskas.

A.Kubilius sako, kad liberalsąjūdiečių siūlymas Seimą įtraukti į nacionalinio investuotojo formavimą Seime buvo atmestas tikintis, kad paskui bus atmestas ir nutarimo projektas tuo pačiu klausimu.

A.Paulauskas žurnalistams taip pat patvirtino, kad jis esąs prieš, kad į nacionalinio investuotojo formavimą būtų įtraukiamas Seimas.

„Turi Vyriausybė atsakyti už visus susitarimus, tačiau jeigu Vyriausybė pati prašo, tegu Seimas tvirtina, jeigu Vyriausybė jaučiasi netvirtai, bet jeigu jau Vyriausybė derėjosi, tai ji tegu ir atsako už derybų rezultatą”, – sakė A.Paulauskas.

Libersąjūdietis Gintaras Šileikis pareiškė, kad nacionalinį investuotoją reikėtų formuoti iš naujo ir šio darbo imtis jis siūlo Seimui.

Liberaldemokratų frakcijos narys Julius Veselka abejojo, ar Seimas kompetentingas pritarti Vyriausybės ir „NDX energijos” susitarimų svarbiausioms nuostatoms.

„Seimas tų sprendimų, jeigu manys, kad jie blogi, neištaisys. „NDX energija” nesutiks, kad Seimas keistų konkrečius dalykus, nebent tik pritars lozungams”, – kalbėjo J.Veselka.

Seimas antradienį pradėjo svarstyti Atominės elektrinės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nacionalinį investuotoją kurti steigiant naują patronuojančią įmonę „Leo LT”, o ne „Lietuvos energijos” pagrindu, kaip buvo nuspręsta pernai birželį.

Tačiau opozicinė konservatorių frakcija priešinasi projektui bei reikalauja, kad Vyriausybė išsiderėtų daugiau garantijų, jog „NDX energija” nepasitrauks iš projekto, kol bus pastatyta atominė elektrinė.

„NDX energija” tvirtina, kad derybos yra baigtos ir ji neketina derėtis iš naujo. Jei Seimas nebepritartų įstatymo pataisoms bei sutarčių projektams, VP dešimtuko valdoma įmonė grasina parduoti VST akcijas kitam investuotojui, su kuriuo Vyriausybė galėtų derėtis iš naujo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.