Estijoje teisiami keturi riaušininkai neketina pripažinti savo kaltės

Kaltinami masinių riaušių organizavimu Taline pernai balandžio pabaigoje visuomeninio judėjimo „Nakties sargybiniai” dalyviai Dmitrijus Linteris, Maksimas Reva ir Markas Sirykas neketina vykstančiame jų teismo procese pripažinti savo kaltės.
Eilinis Harjaus apskrities teismo posėdis vyks antradienį.

Vienas visuomeninio judėjimo „Nakties sargyba” lyderių, 62-ejų metų žurnalistas Dmitrijus Klenskis sakė BNS, kad jo gynėjas Aleksandras Kustovas griežtai uždraudė jam ką nors komentuoti, kol bus baigta skaityti kaltinamoji išvada.

„Aš pareikšiu savo nuomonę, kai bus perskaityta kaltinamoji išvada”, – pažymėjo jis.

.

34-erių metų D.Linteris, 33-ejų metų M.Reva ir 18-os metų M.Sirykas patikino BNS, kad jokiu būdu neprisipažins kalti.

Pirmadienį prasidėjusiame teismo procese valstybės kaltintoja Laura Vaik per keturias valandas spėjo perskaityti iš 44 puslapių kaltinamosios išvados tik 30 puslapių, nes tekstą reikia versti kaltinamiesiems ir jų gynėjams į rusų kalbą.

Estijos piliečiai D.Linteris, D.Klenskis ir M.Sirykas bei nė vienos šalies pilietybės neturintis M.Reva kaltinami organizavę masines riaušes, per kurias buvo gadinamas ir laužomas turtas, padeginėjama ir priešinamasi valdžiai.

Finansų ministerijos duomenimis, iš viso per riaušes buvo padaryta maždaug 25 mln. kronų (5,5 mln. litų) nuostolių.

Aktyvi kaltinamųjų masinių riaušių organizavimu veikla prasidėjo dar 2006 metų viduryje. Ilgą laiką kaltinamieji sistemingai formavo žmonių nusiteikimą, kol sukūrė atmosferą „masinėms riaušės kilti”.

Kaltinamieji įvairiais būdais platino informaciją, raginančią žmones rinktis prie buvusio tuo metu Tenismegio kalvoje Bronzinio kareivio paminklo ir, jeigu reikės, priešintis valdžios atstovams bei trukdyti jiems veikti.

Kaltinamųjų veiksmai tapo „itin aktyvūs” pernai balandžio pabaigoje. kai jie pradėjo kviesti žmones ateiti ant Tenismegio kalvos.

Po pirmosios masinių riaušių nakties (iš balandžio 26-osios į 27-ąją) kaltinamieji aktyviai platino radikalius pareiškimus, provokuojančius akcijas prieš valstybės valdžią.

Saugumo policija iškėlė baudžiamąją bylą M.Revai, D.Linteriui, M.Sirykui ir D.Klenskiui pagal kaltinimą masinių riaušių organizavimu iš karto po balandžio įvykių Taline ir šalies Šiaurės Vakaruose.

Balandžio 28 dieną, remiantis teismo leidimu, buvo areštuotas M.Sirykas, D.Linteris ir M.Reva. Areštuoti D.Klenskį, valstybės prokuroro nuomone, nebuvo būtina.

Praėjusių metų lapkričio 16 dieną parengtiniame posėdyje teismas paleido D.Linterį ir M.Revą iš arešto. Praėjusių metų liepą iš arešto buvo paleistas M.Sirykas.

Dmitrijus Klenskis 2002 metais pagal Centro partijos sąrašus buvo išrinktas sostinės savivaldybės deputatu. Vėliau centristų frakcija pašalino D.Klenskį iš savo gretų, nes jis kalbėjo savivaldybėje tik rusų kalba.

M.Sirykas Estijoje vertinamas ypač prieštaringai, nes yra Kremlių remiančio judėjimo „Mūsiškiai”, kuris po minėto paminklo perkėlimo savaitę blokavo Estijos ambasadą Maskvoje, lyderis Estijoje.

Neramumai, kilę 2007 metų balandžio 26-osios naktį ant Tenismegio kalvos dėl to, kad vyriausybė nusprendė perlaidoti sovietinius karius iš esančio ant jos brolių kapo ir perkelti jų garbei ten pastatytą Bronzinio kario paminklą į Karių kapines, išplito į Talino centrą. Čia buvo naikinamas turtas ir padeginėjama.

Policija sulaikė apie 1 200 žmonių. Tiriant nusikaltimus, padarytus per riaušes balandžio mėnesį, buvo pradėtos 69 baudžiamosios bylos, kuriose minimi maždaug 300 žmonių.

Daugelis šių bylų iškelta dėl „šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo, valdžios atstovų įžeidimo ir veiksmų per masines riaušes”. 68 riaušininkams jau paskelbti nuosprendžiai – daugiausia tai laisvės atėmimas lygtinai 1-2 metams su bandomuoju laikotarpiu, taip pat – nuobaudos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.