Socialliberalų prezidiumas dar kartą spręs dėl prisijungimo prie valdančiosios mažumos

Nors socialliberalai de facto susitarė dėl dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje, antradienį šį klausimą svarstys partijos prezidiumas.
Prieš savaitę posėdžiavęs soclibų prezidiumas atmetė socialdemokratų pasiūlymą dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, tačiau po valdančiųjų ir Naujosios sąjungos derybų šis sprendimas gali būti pakeistas.

Pirmadienį valdančiųjų partijų ir socialliberalų derybininkai iš esmės sutarė dėl susitarimo projekto bei jo priedų. Susitarime numatyta, jog socialliberalai renkasi formalų dalyvavimą valdančiosios koalicijos darbe – tai yra koalicijos partnerius sieti turėtų sutartis, kurioje bus numatytos bendradarbiavimo sąlygos, svarbiausi darbai bei postai.

Kaip skelbta, socialliberalams yra siūloma aplinkos ministro kėdė bei kai kurie Seimo komitetų pirmininkų postai, kuriuos šiuo metu užima opozicijos atstovai.

Opozicinės Tėvynės sąjungos atstovai dabar vadovauja Audito, Europos reikalų ir Sveikatos reikalų komitetams.

Neoficialiai kalbama ir apie Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovo kėdės atidavimą socialliberalams. Šiuo metu komitetui vadovauja pilietininkas Algimantas Matulevičius.

Be pozicijų skirstymosi, soclibai dar yra išskyrę tris prioritetines problemas – mokytojų padėtį, infliacijos žabojimą ir dėmesį šeimos politikai. Šie klausimai esą turėtų būti įtraukti į Vyriausybės darbų programą.

Jungtis prie valdančiųjų soclibams buvo pasiūlyta po to, kai iš aplinkos ministro posto atsistatydino socialdemokratas Arūnas Kundrotas.

Susitarimą palaiminti turėtų dabartinę valdančiąją koaliciją sudarančių partijų frakcijos parlamente, tačiau didžiausias intrigas kelia socialliberalų prezidiumo nuomonė, kuri prieš savaitę buvo neigiama.

Ankstesnį sprendimą nesijungti į valdančiąją koaliciją socialliberalų prezidiumas motyvavo tuo, kad dabartinis socialdemokrato G.Kirkilo kabinetas esą tebedirba pagal vadinamąją 2K (G.Kirkilo ir konservatorių lyderio A.Kubiliaus) programą ir naujų partnerių, šiuo atveju – socialliberalų – prisijungimas prie koalicijos tebūtų šios programos tęsinys.

Prezidiumui pritarus partijos dalyvavimui valdančiojoje koalicijoje, šį sprendimą dar turės palaiminti ir taryba, kuri gali būti šaukiama jau šią savaitę.

Šiuo metu valdančiąją mažumos koaliciją sudaro socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai bei Pilietinės demokratijos partija. Kartu sudėjus valdantieji Seime turi 62 parlamentarų bei frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko ir pilietininkų lyderio Viktoro Muntiano paramą. Iš viso Seime yra 141 narys.

Socialliberalai parlamente turi 10 vietų, todėl jiems prisidėjus prie mažumos koalicijos ji taptų daugumos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.