Socialliberalų jungimasis prie valdančiųjų – išgyvenimo reikalas visiems, mano TS lyderis

Socialliberalų artėjimas prie valdančiųjų yra visos koalicijos, premjero Gedimino Kirkilo bei atskirų partijų išgyvenimo reikalas, mano opozicinės Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius.
„Pastangos privilioti socialliberalus į koaliciją yra visai suprantamos, logiškos ir net, sakyčiau, sveikintinos. Vyriausybei tai yra išgyvenimo reikalas, socialliberalų lyderiams tai taip pat išgyvenimo politikoje reikalas, kuris tampa pačiu svarbiausiu”, – pirmadienį spaudos konferencijoje ironizavo konservatorių lyderis.

Pasak jo, prisijungus soclibams, susidariusią daugumą bus galima vadinti „išgyvenimo koalicija”, nes esą tarp jos partnerių „praktiškai visi turi išgyvenimo problemų”: tiek premjeras bei socdemų lyderis G.Kirkilas, tiek Seimo pirmininkas ir pilietininkų vadovas Viktoras Muntianas, taip pat ir koaliciją sudarančios partijos – pilietininkai, liberalcentristai, valstiečiai liaudininkai bei dar galutinai neapsisprendę socialliberalai.

„Išgyvenimas yra svarbi varomoji jėga, visoje evoliucijoje, tame tarpe ir politikoje. Socialliberalų lyderių išgyvenimo reikalas iš tikrųjų yra stipri varomoji jėga libdant šią koaliciją”, – svarstė A.Kubilius.

Konservatorius taip pat prisiminė, jog 2004 metais soclibai su socdemais ėjo kartu į rinkimus, vėliau rengė tryliktosios Algirdo Brazausko Vyriausybės programą, kurią, pasak A.Kubiliaus, beveik nepakeitęs perėmė dabartinis socdemų vadas G.Kirkilas. Dėl šios priežasties, kaip spaudos konferencijoje svarstė TS pirmininkas, gali būti, jog šiuo metu pagrindinės derybos vyksta dėl bendro rinkimų sąrašo per rudenį vyksiančius eilinius Seimo rinkimus.

„Galima spėti, kad pagrindinis derybų objektas yra bendras rinkimų sąrašas, kas būtų taip pat visiškai logiška socialliberalų, kaip savarankiškos partijos, egzistencijos pabaiga”, – sakė A.Kubilius.

Jungtis prie valdančiųjų soclibams buvo pasiūlyta po to, kai iš aplinkos ministro posto atsistatydino socialdemokratas Arūnas Kundrotas.

Socialliberalams yra siūloma aplinkos ministro kėdė bei kai kurie Seimo komitetų pirmininkų postai, kuriuos šiuo metu užima opozicijos atstovai.

Opozicinės Tėvynės sąjungos atstovai dabar vadovauja trims nuolatiniams parlamentiniams komitetams: Audito komiteto pirmininko kėdę užima Donatas Jankauskas, Europos reikalų komitetui vadovauja konservatorių lyderis Andrius Kubilius ir Sveikatos reikalų – Antanas Matulas.

Konservatorių lyderis pirmadienį aiškiai pareiškė, jog susiformavus naujai daugumai Tėvynės sąjunga iškart gali užleisti turimus postus – tai esą konservatorių nė kiek nejaudina

„Manęs asmeniškai visiškai nejaudina, kaip valdančios daugumos atsiradimas palies mūsų buvimą komitetų vadovybėje”, – sakė A.Kubilius.

Be pozicijų skirstymosi, soclibai dar išskyrė tris prioritetines problemas – mokytojų padėtį, infliacijos žabojimą ir dėmesį šeimos politikai. Šie klausimai esą turėtų būti įtraukti į Vyriausybės darbų programą, tuomet bus galima kalbėti apie naujo partnerio įsitraukimą į valdančiąją koaliciją.

Galutinis soclibų sprendimas turėtų būti priimtas antradienį vyksiančiame prezidiume, nors prieš savaitę sprendimas buvo neigiamas.

Sprendimą nesijungti į valdančiąją koaliciją socialliberalų prezidiumas motyvavo tuo, kad dabartinis socialdemokrato G.Kirkilo kabinetas esą tebedirba pagal vadinamąją 2K (G.Kirkilo ir konservatorių lyderio A.Kubiliaus) programą ir naujų partnerių, šiuo atveju – socialliberalų – prisijungimas prie koalicijos tebūtų šios programos tęsinys.

Šiuo metu valdančiąją mažumos koaliciją sudaro socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai bei Pilietinės demokratijos partija. Kartu sudėjus valdantieji Seime turi 62 parlamentarų, plius frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko ir pilietininkų lyderio V.Muntiano paramą. Iš viso Seime yra 141 narys.

Socialliberalai parlamente turi 10 vietų, todėl jiems prisidėjus prie mažumos koalicijos ji taptų daugumos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.