UR ministras dalyvaus pirmajame Civilizacijų aljanso forume Madride

Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas antradienį Madride dalyvaus pirmajame metiniame Civilizacijų aljanso forume.

Kaip pranešė URM, ministras pasisakys pagrindinėje plenarinėje Civilizacijų aljanso sesijoje, vadinamajame Civilizacijų aljanso grupės draugų aukšto lygio politiniame dialoge „Mūsų įsipareigojimų Aljansui sustiprinimas”.

Jungtinių Tautų globojamas Civilizacijų aljansas buvo sukurtas 2005 metų lapkričio mėnesį. Jo iniciatorės – Ispanija ir Turkija bei tuometinis JT generalinis sekretorius Kofi Ananas.

Civilizacijų aljanso tikslas – konsoliduoti kolektyvinę politinę valią bendriems veiksmams, padėsiantiems pasiekti skirtingų tautų, kultūrų, civilizacijų tarpusavio supratimą ir taikų sugyvenimą bei įveikti poliarizaciją, galinčią sukelti krizę.

Aljanso veikla siekiama sustabdyti tolesnį santykių tarp valstybių ir visuomenių, ypač tarp Vakarų ir islamo šalių, aštrėjimą, kuris gali kelti grėsmę tarptautiniam stabilumui.

JT vyriausiojo atstovo Civilizacijų aljanse, buvusio Portugalijos prezidento Jorge Sampaio teigimu, 2008 metais didele dalimi paaiškės, kokia bus Aljanso ateitis.

Praėjusią savaitę paskelbtame jo pranešime viliamasi, kad Madrido forumas taps nauju postūmiu organizacijos veiklai, pažyminčiu perėjimą prie konkrečių ir praktinių užduočių įgyvendinimo.

Lietuva aktyviai dalyvauja Civilizacijos aljanso veikloje ir 2006 metais tapo Civilizacijų aljanso draugų grupės nare. Šiuo metu Civilizacijų aljanso draugų grupę sudaro daugiau kaip 70 šalių.

Madride ministras P.Vaitiekūnas taip pat susitiks su Ispanijos užsienio reikalų ministru Migueliu Angelu Moratinos. Pokalbio metu ketinama pasidalyti šalių pozicijomis dėl Europos kaimynystės politikos, aptarti Europos Sąjungos ir Rusijos santykius, taip pat dvišalių santykių bendradarbiavimo perspektyvas politikos ir ekonomikos srityse, aktualius ES ir tarptautinės darbotvarkės klausimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.