Degalinėse gerų naujienų nebus

Rekordus pasiekusios degalų kainos artimiausiomis dienomis veikiausiai kils ir toliau. Tuo tarpu dujų įranga sulaukia vis daugiau vairuotojų dėmesio.

Nors buvo prognozuojama, kad dėl išaugusių akcizų degalai brangs apie 12 centų, daugelyje prekybos vietų jų kaina jau šoktelėjo per 20 centų. Taip pat pranešama, kad metų pradžioje pagrindinė naftos produktų tiekėja šalies rinkai AB „Mažeikių nafta” rekordiškai sumažino didmenines kainas, mažmeninės degalų prekybos įmonių atstovai tikina kainą keliantys būtent dėl išaugusių Mažeikių įmonės kainų, rašo „Respublika”.

Nuo metų pradžios „Mažeikių nafta” nebegamina vis mažiau paklausaus A-92 markės benzino. Prognozuojama, kad per porą mėnesių jis visiškai išnyks ir iš mažmeninės rinkos. Jį į bakus pilantys vairuotojai bus priversti naudoti šiuo metu maždaug 5 ct/l brangesnį A-95 markės benziną.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos (LNPĮA) prezidentas Mindaugas Palijanskas „Respublikai” teigė, esą laikas, per kurį A-92 markės benzino degalinėse nebeliks, tiesiogiai priklauso nuo kiekvienos įmonės sukauptų šio kuro atsargų.

„Sunku pasakyti, kiek tas procesas užims laiko, bet anksčiau ar vėliau jis dings iš rinkos. Viskas priklauso nuo poreikio ir atsargų. A-92 nunyks kaip ir kitos rūšys, kurios nebenaudojamos”, – sakė M.Palijanskas.

Pasak jo, lig šiol A-92 markės benziną naudojantys vairuotojai, į bakus pradėję pilti A-95 markės benziną, turėtų pajusti tik vieną didesnį skirtumą – kainą. „Visi pilasi A-95, ir nieko neatsitinka, niekas nesuka sau galvos, – būgštavimus dėl galimo A-95 benzino netikimo seniems automobiliams atmetė verslininkas. – O A-95 ir A-92 benzino kaina pernai beveik nesiskyrė, kartais A-92 būdavo ir brangesnis”.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, AB „Mažeikių nafta” terminale pirmąją metų savaitę rekordiškai krito visų degalų kainos: A-92 markės benzino – 20,2 proc., A-95 benzino – 20,3 proc., dyzelino – 12,4 proc., dyzelino žemės ūkiui – 15,7 proc. ir krosnių kuro – 16,2 proc.

Komentuodamas pranešimus apie rekordiškai kritusias didmenines kainas, M.Palijanskas tikino, esą viskas buvo priešingai. „Mažeikių nafta” neva pakeitė kainos formulėje naudojamus vienetus, ir dėl to kaina atrodė mažesnė, nors iš tikrųjų ji augo.

„Buvo pranešimai, kad „Mažeikių nafta” degalus rekordiškai atpigino, o degalinės – rekordiškai pabrangino. Tai buvo nesąmonė. „Mažeikių nafta” anksčiau nurodydavo kainą už toną degalų, o dabar nurodo už 1000 litrų arba maždaug 800 kg. Mažeikiai didmeninę kainą stabiliai kelia”, – tikino pašnekovas.

UAB „Mažeikių naftos” prekybos namų duomenimis, „Mažeikių naftos” Mažeikių terminale už 1000 litrų A95 markės benzino daugiausiai teko mokėti sausio 4 d. – 3254,55 Lt. Penktadienį populiariausio benzino kaina jau buvo nukritusi 97,67 Lt, arba maždaug 3 proc.

Pasak jo, degalų kainų kilimo tendencija veikiausiai bus matoma ir artimiausiomis dienomis. „Degalų kainos mažmeninėje rinkoje priklauso nuo didmeninių kainų ir joms būdingos tos pačios tendencijos. Kilimo tendencija buvo ir tokia ir išliko. Didmeninė kaina kilo dar nuo praėjusių metų pabaigos”, – aiškino LNPĮA vadovas.

M.Palijansko teigimu, degalinių tinklai dar gali pardavinėti iki akcizo šuolio įsigytą pigesnį benziną. Priklausomai nuo perkamų kiekių ir atsargų kaupimo pajėgumų, įsigyto kuro atsargų vienai įmonei esą gali pakakti iki 2 savaičių.

Pasak Lietuvos automobilių dujų įrangos montuotojų asociacijos „Autoekologija” valdybos pirmininko Remigijaus Jonaičio, naudoti dujas, kadangi joms akcizas nepakilo, be abejo, apsimoka, ir kur kas labiau, nei į baką pilant benziną. Priklausomai nuo automobilio galingumo, nuvažiuoti 100 km dujų sunaudojama maždaug 10-20 proc. daugiau nei A-95 benzino, o dujų kaina šiuo metu mažesnė apie 45 proc. Vidutiniškai dujų įranga vairuotojui atsiperka maždaug per metus ar dvejus, priklausomai nuo to, kaip dažnai važinėjama.

Prieš benzino kainų šuolį dujų įrangos paklausa nebuvo išaugusi, žmonės susigriebė tik pamatę naujas benzino kainas. Daugelį suklaidino pranešimai, kad gamtinės dujos brangs 70 proc., ir vairuotojai galvojo, kad tiek pat brangs ir suskystintosios dujos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.