Pinigai skiepams išmesti į balą

Ligotus vaikus ir senukus nuo gripo apsaugoti turėjusi nemokamų skiepų akcija patyrė nesėkmę. Tačiau už ją atsakingi sveikatos valdininkai tikina, kad procesas vyksta patenkinamai.

Ši žiema – pirma per visus atkurtos Nepriklausomybės metus, kai valstybė ryžosi nuo gripo nemokamai paskiepyti lėtinėmis ligomis sergančius vaikus ir senukus. Tačiau nemažai šalies gydymo įstaigų panaudojo tik dalį vakcinos, kitos apskritai nesiėmė dalyvauti skiepų akcijoje. Šią savaitę kaip tik baigiasi vakcinos galiojimo terminas.

Netinkamai pasirengta.
Panevėžio apskrities visuomenės sveikatos centro gydytojo epidemiologo Alfonso Žobako duomenimis, Panevėžio miesto ir rajono gydymo įstaigos nepanaudojo nė pusės užsisakytos gripo vakcinos dozių. Iš smalsumo šią informaciją surinkęs gydytojas pabrėžė, kad ji byloja apie netvarką visoje sveikatos sistemoje.

„Duomenis apie nemokamus skiepus renka savivaldybės gydytojo tarnyba. Tačiau ji atsakinga tik už tas įstaigas, kurios pavaldžios savivaldybei. Visi privačiai dirbantys gydytojų kabinetai, gydantys daugumą panevėžiečių, teikti ataskaitų savivaldybės gydytojui neprivalo. Todėl nėra tikslios nepanaudotų skiepų apskaitos”, – tvirtino A.Žobakas.

Anot gydytojo, nemokamą vakcionavimą inicijavusi Sveikatos apsaugos ministerija nebuvo tinkamai jam pasirengusi. „Kiek reikėtų nemokamų skiepų, imta aiškintis pernai lapkritį, o gydymo įstaigas skiepai pasiekė gruodį. Darbu apkrauti gydytojai man aiškino neturėję laiko suskaičiuoti savo pacientų, turinčių teisę į nemokamus skiepus. Gydytojai taip pat negalėjo informuoti apie akciją visų tokių pacientų. Peršasi išvada, kad skiepijimu turėjo būti susirūpinta dar vasarą, per tą laiką surinkti tikslūs duomenys apie skiepijamuosius”, – kalbėjo A.Žobakas. Pasak jo, turėtų būti paskirtas ir už tikslią skiepų apskaitą atsakingas specialistas.

Skiepytis jau netikslinga

„Dabar, kai viso to nėra, už skiepus sumokėti valstybės pinigai išmetami į balą”, – pabrėžė gydytojas.

A.Žobakas atkreipė dėmesį, kad dabar, kai iki gripo protrūkio veikiausiai liko kelios savaitės, žmonėms, turintiems teisę į minėtą nemokamą paslaugą, skiepytis nebėra tikslo. „Pasiskiepijusiems sveikiems žmonėms imunitetas gripui formuojasi apie 15 dienų, ligotiems asmenims – ne mažiau kaip mėnesį. Todėl, matyt, skiepai jau nieko nepakeis”, – sakė gydytojas.

Teiginiai nustebino

Panevėžiečio gydytojo teiginiai apie nepavykusią nemokamo skiepijamo akciją nustebino už tai atsakingą Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro (ULPKC) direktoriaus pavaduotoją Neriją Kuprevičienę. Anot jos, šiam skiepijimui pradėta rengtis dar 2006-ųjų gruodį. Per tą laiką surinkti duomenys, kiek vakcinos dozių reikės. Įvairaus lygio medicinos įstaigos skiepų pageidavo daugiau, nei buvo galimybių jų pateikti. N.Kuprevičienė pabrėžė, kad tikslią skiepų apskaitą vykdo ULPKC. Centro direktoriaus pavaduotojos manymu, akcija vyksta patenkinamai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.