Alkoholio reklama nesugrįžo

Metų pradžioje įsiplieskęs visuomenės, politikų ir verslininkų karas dėl alkoholio reklamos transliacijos draudžiamu laiku vakar nesibaigė. Seimas atmetė siūlomą reklamos liberalizavimą.

Seimas penktadienį po svarstymo nepritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms dėl alkoholio reklamos liberalizavimo, kurioms buvo pritaręs pagrindinis Ekonomikos komitetas. Joms nebuvo pritarę Sveikatos reikalų ir Švietimo, mokslo ir kultūros komitetai.

Vakar Seimas nusprendė, kad pataisos komitetuose turi būti svarstomos iš naujo. Pagrindiniu dabar bus Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas ir pataisas svarstys kitą trečiadienį, o papildomai svarstys Sveikatos reikalų komitetas bei Šeimos ir vaiko reikalų komisija. Ekonomikos komitete pataisos svarstomos nebebus.

Vakar už Ekonomikos komiteto poziciją balsavo 36 Seimo nariai, prieš – 42, susilaikė 15 parlamentarų.

Suskilo į stovyklas

Šią savaitę politikai pasiskirstė į dvi stovyklas. Vieni pritarė Seimo narių Eligijaus Masiulo, Gintaro Steponavičiaus ir Vytauto Grubliausko įregistruotoms pataisoms, kuriose siūloma leisti silpnų alkoholinių gėrimų (kurių tūrio etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc.) reklamą per Lietuvoje transliuojamas programas nuo 6.00 iki 22.30 val.

Kiti palaikė Ekonomikos komiteto pirmininkės Birutės Vėsaitės pasiūlytas įstatymo pataisas, kuriomis alkoholio reklama nuo 6.00 iki 23.00 valandos draudžiama per Lietuvoje transliuojamas programas, išskyrus tiesiogiai iš užsienio retransliuojamas laidas. Šis draudimas būtų netaikomas silpnų alkoholinių gėrimų (kurių tūrio etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc.) gamintojų ir prekiaujančių įmonių pavadinimams ir prekių ženklams, esantiems sporto ir kitų renginių vietose ir matomiems per šių renginių transliacijas ir retransliacijas.

Penktadienį Ekonomikos komitetas sutiko, kad būtų leberalizuotas silpno alkoholio reklamos transliavimas. Tokį sprendimą komitetas priėmė apsvarstęs liberalų sąjūdžio frakcijos narių siūlomas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriose siūloma leisti dieną (nuo 6.00 val. iki 22.30 val.) per radiją ir televiziją transliuoti lengvų, iki 15 proc., natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų (alaus ir vyno) reklamą, o transliuotojus įpareigoti ne mažiau 10 proc. už šias transliacijas gautų lėšų skirti socialinei alkoholio vartojimo prevencijos reklamai.

Tokią galimybę sugrąžinti silpnų alkoholinių gėrimų reklamos transliaciją Tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian įvardijo kaip paskatą nepilnamečiams dar labiau svaigintis, nes, anot jos, silpnuosius gėrimus dažniausiai geria jauni žmonės.

Ginčijosi ir atmetė

Per plenarinį posėdį svarstydami Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas Seimo nariai negailėjo tokių frazių kaip „įrankiu tapo krepšinis”, „reklamos prigimtis – skatinti vartojimą”, „aludariai žiūri į jaunimėlį”.

Po ilgų svarstymų ir ginčų buvo atmestos pagrindinio Ekonomikos komiteto siūlomos pataisos, kuriomis numatytas reklamos liberalizavimą, taip pat atmestas siūlymas sušvelninti alkoholinių gėrimų pardavimą rugsėjo 1-ąją.

Dėl terorizavimo – ikiteisminis tyrimas

„Visiška nesąmonė, kad aš uždraudžiau krepšinio transliacijas. Tai buvo mano pataisa ir aš, priešingai, – siūliau labai teisingą sprendimą. Aš manau, kad palengva verslas užvaldo Seimą”, – pasipiktinimo neslėpė B.Vėsaitė.

Parlamentarė pabrėžė, kad jaučia didelį spaudimą ir pažeminimą iš kitą nuomonę remiančių kolegų. Dėl viešai išplatinto jos mobiliojo telefono numerio parlamentarė sulaukė grasinančių skambučių ir žinučių. BNS pranešė, kad generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo parlamentarės B.Vėsaitės įžeidimo ir terorizavimo Seimui priėmus Alkoholio įstatymo pataisas. Tyrimas pradėtas gavus prašymą, kuriame nurodyta, jog gruodžio pabaigoje ir sausio pradžioje į Ekonomikos komiteto pirmininkės B.Vėsaitės tarnybinį mobilųjį telefoną buvo atsiųstos kelios dešimtys trumpųjų pranešimų, kurių turinys yra Seimo narę žeidžiančio, užgauliojančio, žeminančio ir grasinančio pobūdžio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.