Lietuvis savinasi Nobelio premija įvertinto fizikos dėsnio autorystę

Lietuvis bando teismuose užginčyti Nobelio premija įvertinto fizikos dėsnio atradusių autorystę, kuri priskiriama amerikiečiams mokslininkams.

Lietuvio, teigiančio, kad jis yra tikrasis atradėjas, pastangos kol kas yra bevaisės.

71-erių metų tauragiškis Edmundas Gedvilas kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą (VAT), prašydamas nustatyti esą jo atrasto fizikos dėsnio autorystę, panaikinti JAV mokslininkams už šio dėsnio atradimą 2004 metais suteiktą Nobelio premiją bei atlyginti jo patirtą 1 mln. JAV dolerių dydžio žalą, ketvirtadienį pranešė Lietuvos apeliacinis teismas.

VAT praėjusių metų lapkritį atsisakė priimti tokį ieškinį, motyvuodamas tuo, kad jis neteismingas šiam teismui, t.y. jis turi būti reiškiamas atsakovo buveinės vietoje – Švedijoje.

Tokią VAT teismo nutartį ieškovas apskundė Apeliaciniam teismui, nurodęs, kad jis 2007 metų viduryje siuntė ieškinį į Švediją, tačiau negavo jokio atsakymo. Švedijos teismas, anot Teismo pranešimo, neatsakė ir į jo anksčiau – 2006-ųjų pabaigoje – pareikštą ieškinį.

Šį skundą atmetusio Lietuvos apeliacinio teismo nuomone, tokio pobūdžio aplinkybės nėra pagrindas Lietuvos teismams priimti pateiktą ieškinį ir taip pažeisti jurisdikcijos taisykles, o VAT, atmetęs lietuvio skundą, klausimą išsprendė teisingai.

BNS kalbintas Fizikos instituto direktoriaus pavaduotojas Algimantas Undzėnas ironiškai įvertino galimybę, kad asimptoninės laisvės stipriosios sąveikos teorijoje atradėju galėtų būti teismų slenksčius minantis tauragiškis.

1895 įsteigtos Nobelio premijos kol kas nėra pavykę gauti nė vienam lietuviui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma .

1 atsiliepimas į "Lietuvis savinasi Nobelio premija įvertinto fizikos dėsnio autorystę"

  1. zjb

    Man atrodo, kad fizikai primiršo Okamo principą. Jei galima paaiškinti paprasčiau, tai kam reikia lipdyti teoriją sudėtingai. Tolyginė erdvė paaiškina pakankamai visus reiškinius be plyšimų ir trūkių.
    Dalelėms ir jų sąveikai neprireikia 10-tmatės erdvės ir superstygų. Užtenka paprastų kvantinių rezonansų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.