Lietuvos interneto vartotojus pernai labiausiai vargino nepageidaujami laiškai

Lietuvos interneto vartotojus pernai labiausiai vargino nepageidaujami elektroniniai laiškai, bandymai sužinoti jų slaptažodžius ir tradicija jau tapę kompiuteriniai virusai.
Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) pernai iš viso užfiksavo 117 atvejų, kai vartotojus pasiekė nepageidaujami laiškai (angl. spam) – tai sudaro 42 proc. visų užfiksuotų incidentų.

Anot tarnybos, į šią statistiką patenka tik lietuviško „spam” atvejai, o didžiausias jo srautas buvo užfiksuotas pernai gruodžio mėnesį, kai daugybė Lietuvos įmonių, vykdydamos naujametines akcijas, išsiuntinėjo didelį kiekį reklaminių pranešimų.

Kiek mažiau pernai buvo užfiksuota nelegalių bandymų sužinoti interneto vartotojų slaptažodžius – užfiksuotos 58 vadinamosios „slaptažodžių žvejybos” (angl. phishing) atakos. Jos sudarė 21 proc. visų užfiksuotų incidentų.

Teigiama, kad dažniausiai tokiu būdu buvo siekiama sužinoti slaptus prisijungimo prie internetinės bankininkystės ir kitų mokėjimo sistemų duomenis.

RRT pernai užfiksavo 43 kompiuterinių virusų atakų atvejus – jie sudarė 16 proc. visų užfiksuotų incidentų.

Pažymima, kad 2007 metai išsiskyrė naujų virusų plitimu. Ypač išsiskyrė lietuviškos kilmės „Sandra” virusas, 2007-ųjų pradžioje plitęs per internetinių pokalbių programą „Skype”.

Be to, RRT pernai užfiksuoti nelegalaus turinio internete atvejai sudarė 31 proc., vadinamosios „Dos” atakos (bandymai įsilaužti į sistemas) – 15 proc., o tradiciniai bandymai

įsilaužti į tinklus – 13 proc. visų incidentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.