Teisė nutraukti nėštumą – ant svarstyklių

Kalėdų išvakarėse Seimas nutarė pradėti Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projekto svarstymo procedūrą, pagal kurį moteris, pati panorusi nutraukti nėštumą, to negalės padaryti.
Dveji metai belangėje. Tokia bausmė grės medikui, atlikusiam abortą, jeigu Seimas pritars parlamentaro Valdemaro Tomaševskio pateiktam įstatymo projektui, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

Pateiktame projekte nurodoma, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo moters apvaisinimo, ir visi klausimai, susiję su tokio žmogaus gyvybės apsauga, turi būti sprendžiami teikiant prioritetą vaiko teisėms.

Išimtys numatytos tik dvi – kai nėštumas kelia grėsmę moters gyvybei arba moteris pastojo po išprievartavimo.

Svarstant įstatymo projektą V.Tomaševskis nusiteikęs nusileisti ir jį papildyti dar viena išlyga, kad galima nutraukti abortą, jei yra aiškūs vaisiaus apsigimimo požymiai.

Šiuo metu griežčiausi Europoje įstatymai dėl abortų veikia Maltoje, kur abortai iš viso neįmanomi, Airijoje, kur abortas atliekamas tik tokiu atveju, jei nėštumas pavojingas moters gyvybei, ir kaimyninėje Lenkijoje, kur legalus abortas atliekamas tik tuomet, jei nėštumas pavojingas moters gyvybei, fizinei ar psichikos sveikatai, išprievartavimo ar incesto atveju.

Nei medikai, nei tarptautinės institucijos nelaiko abortų šeimos planavimo priemone, tačiau atkreipia dėmesį į tai, kad sugriežtintos abortų sąlygos pastūmėja moteris ryžtis nelegaliems ir dažnai nesaugiems nėštumo nutraukimo metodams.

Lietuvoje iš tūkstančio vaisingo amžiaus (15-49 metų) moterų dirbtiniam abortui kasmet ryžtasi maždaug dešimt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

10 atsiliepimų į "Teisė nutraukti nėštumą – ant svarstyklių"

  1. a

    dar vienas kvailas istatymas. aires vaziuoja i anglija darytis abortu. lietuves taip pat pasidarys jei nores tik, kad padideja rizika visokiem nenumatytiem atvejam

  2. dd

    Koks to suknisto Tomaševskio reikalas? 😯

  3. Moteris

    Jei atimame iš moters teisę rinktis- nutraukti nėštumą ar lauktis kūdikio, tai gal ir vyrams atimkime teisę vaikus daryti. Beje, tie vaikai, kurie gims nelaukiami, jie nebus gyvenime laimingi, nes jau iš pat pradžių per motinos organizmą jie gaus neigiamą informaciją. Smegenys yra galingas organas, dauginsime būsimus savižudžius. O gal kas turi kitą nuomonę?

  4. a

    Jei uzdraus bus pilnisavartynai, juk zinot kas dabar darosi jaunimo tarpe viskas legalizuota

  5. lietuve

    tai gal geriauvyrus sterilizuokim ir nebus problemos.

  6. geta

    Trūksta žodžių… Tikrai negalėčiau pasakyti, kad seimūnų smegenys tinkamai funkcionuoja…Kas jie tokie, kad už kiekvieną moterį sprendžia ką jai daryti, atima galimybę pačiai spręsti gimdyti ar ne? Ko jie pasieks uždraudę tuos abortus??? Nors ar jie galvoja apie pasėkmes??? Jie teigia, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo moters apvaisinimo ir šiuo nenormaliu įstatymu apsaugos vaiko gyvybę, jo teises, bet moteriai, pastojusiai po išprievartavimo, abortą daryti leis. Tada iškyla klausimas kodėl jie nesaugo to vaiko, kurio gyvybė užmegzta panaudojus prieš moterį prievartą??? Ar tada jau vaikas nesvarbu, o svarbu moteris??? Kur logika jų tuose įstatymuose???Patys sau prieštarauja ir dedasi velnias žino kuom…

  7. baisu

    Padauges kriminaliniu abortu, mirciu, nelaimingu moteru, vienisu mamu, nelaimingu vaiku ir dar daug visko baisaus…. Bet gal Seime sedintiems to ir tereikia???

  8. gg

    Sakykim moteris sutinka vyra, jie buna kartu, viskas lyg ir grazu…Staiga moteris pastoja, o mylimasis ja palieka. Ji yra jauna, perspektyvi, tureti vaika- tai tik tolimuose jos planuose, o ir vaiko ateiti ji issivaizduoja pilnoje seimoje, o ne vien gyvenima su mama, taciau del Seime sedinciu dedziu bukumo ji priversta gimdyti. Kaip gi jos tada teises??? Kodel atimama teise zmogui apsispresti??Absurdas kazkoks, kitaip nepavadinsi…

  9. MOTINA

    LIETUVOS MOTERYS ATRODO DAR LABAI ATSILIKE NUO MEDICINOS PAZANGOS.
    GI YRA PRIEMONIU ISVENGTI NIESTUMA. MOTERIS AR VYRAS LABAI LENGVAI GALI APSISAUGOTI NUO NENORIMO VAIKO. ZUDYTI NEREIKIA KUDIKIO, KURIS JUMS NIEKO BLOGO NERA PADARES. KIEK PASTEBETA, KAD DABARTINES LIETUVOS MOTERYS YRA LABAI AGRASYVIOS, GALIMA SAKYTI PACIOS LENDA VYRAMS I KLYNUS. LABAI MAZAI KREIPIA DEMESIO AR JIS VEDES, AR NE, SVARBU PREISVILIOTI JI IR NUMAUTI JAM KELNIAS. ZODZIU YRA VALKATOS, ZMOGZUDES.

  10. romka

    Ar galima 2 ajame niestumo trimestre lankyti geliniu nagu kursus, bei naudoti tam tikslui skirtas priemones.Ar tai nepakenks kudikui.Ka manot apie tai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.