Degalai rekordiškai brango visose šalies degalinėse

Pasibaigus šventėms degalai pabrango visose šalies degalinėse. Rekordinį kainų šuolį lėmė ir nuo šių metų padidinti akcizai, ir praėjusią savaitę kilusi naftos kaina Niujorko biržoje.

Pirmadienį populiariausias A95 benzinas kainavo nuo 3,48 iki 3,54 lito, o dyzelinas – nuo 3,57 iki 3,63 lito. Brangiausiai degalus parduoda „Lietuva Statoil” tinklas – už minėtą maksimalią kainą, o „Lukoil Baltija” degalinėse litras A95 markės benzino vidutiniškai kainuoja 3,51 lito, dyzelino – 3,60 lito.

UAB „Neste” A95 benziną parduoda po 3,48 lito, dyzeliną – 3,57 lito, kainas taip pat pakėlė ir Lenkijos koncerno „PKN Orlen” valdomas „Orlen Lietuva” (buvęs „Ventus”) tinklas bei kiti mažmenininkai.

Anot „Lietuva Statoil” pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Skirmanto Mačiuko, iki pernai žaliavos ir gatavos produkcijos rinkose buvo galima įžvelgti tam tikrus dėsningumus, kurie leido prognozuoti tolesnes tendencijas – jeigu naftos žaliava brango 1 JAV doleriu už barelį, tai gatavų produktų kaina kilo apie 20 dolerių. Tačiau nuo praėjusios vasaros šie dėsningumai pradėjo nykti.

Tai lėmė kelios priežastys. Pasaulio gamyklos, prieš porą metų nukentėjusios nuo uragano „Katrina”, vis dar nedirba visu pajėgumu, todėl JAV jaučiamas naftos produktų stygius. Sumaištį taip pat padidino nerami politinė situacija Artimuosiuose Rytuose, nekilnojamojo turto rinkos suirutė JAV, šalčiai, neramumai Nigerijoje ir kiti veiksniai.

Gruodžio pabaigoje naftos produktų rinkos indeksas „Platts” kilo. Benzino „Platts” pakilo beveik 50 JAV dolerių, dyzelino – 30 dolerių. Lietuvoje didmeninė benzino kaina nuo gruodžio 27 d. iki šių metų sausio 7 d. padidėjo apie 110 litų 1000 litrų, tad mažmeninė kaina kilo ne tik dėl didesnio akcizo, bet ir dėl didesnės didmeninės kainos.

S. Mačiuko teigimu, jei naftos produktų kaina didmeninėje rinkoje sumažėtų, vartotojai padidėjusio akcizo mokesčio nepajustų – jį kompensuotų sumažėjusi pasaulinė kaina. Tiesa, jau sausio 2 d. naftos kaina perkopė 100 JAV dolerių už vieną barelį. Šiuo metu Latvijoje ir Lietuvoje mažmeninės degalų kainos yra tokios pat, o Estijoje dyzelino litras kainuoja apie 8 centais brangiau nei Lietuvoje ir Latvijoje.

„Lietuva Statoil” atstovas prognozuoja, kad jei Europoje ar JAV oro temperatūra artimiausiu metu kristų, naftos rinka iš karto į tai reaguotų. Šildymo sezonas paprastai stipriai išaugina dyzelino poreikį. Tuo pačiu stipriai išaugtų ir jo kaina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.