Saakašvilis laimi rinkimus Gruzijoje

Valdančiosios partijos kandidatas į Gruzijos prezidentus Michailas Saakašvilis surinko 51,7 proc. balsų šalies prezidento rinkimuose, ir tai reiškia jo pergalę per pirmąjį ratą.
Tai po 70 proc. biuletenių apdorojimo paskelbė Gruzijos centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Levanas Tarchnišvilis. Jis kalbėjo spaudos konferencijoje, kurią transliavo valstybinė televizija ir pagrindinis vyriausybę remiantis televizijos kanalas „Rustavi-2”.

Jis pridūrė, kad Centrinei rinkimų komisijai daugiau mažiau žinomi biuletenių skaičiavimo rezultatai visose apylinkėse, išskyrus nedaug sunkiai pasiekiamų rajonų, taip pat užsienyje esančias apylinkes, kurie neturės įtakos galutiniam rezultatui.

Pasak L.Tarchnišvilio, remiantis šiais duomenimis, yra didelė tikimybė, jog antrojo rinkimų rato nereikės, bet sakė, kad reikia palaukti galutinių skaičiavimo rezultatų.

Pagrindinis opozicijos kandidatas Levanas Gačečiladzė surinko apie 25,3 procento. Trečią vietą užėmė milijardierius Badris Patarkacišvilis su 6,5 proc. balsų.

L.Gačečiladzė sekmadienį paskelbė, kad rinkimų rezultatai suklastoti.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) pareiškė, kad prezidento rinkimai Gruzijoje atitiko daugumą tarptautinių reikalavimų. Tačiau ESBO pažymėjo, kad buvo kai kurių trūkumų.

„Nors rinkimai iš esmės atitiko daugumą demokratinių rinkimų tarptautinių reikalavimų, buvo išaiškinta rimtų problemų, dėl kurių reikia nedelsiant imtis priemonių”, – pažymima ESBO pranešime.

„Vakar Gruzijoje demokratija žengė pergalingą žingsnį į priekį, – sakė žurnalistams tarptautinių stebėtojų misijos vadovas, JAV Atstovų Rūmų narys Alcee Hastingsas (Elsis Hastingsas). – Turėdamas omenyje didelę konkurenciją per rinkimų kampaniją, manau, kad rinkimai teisingai atspindi Gruzijos žmonių pasirinkimą”.

Rusijos URM pavadino ESBO išvadas „paviršutiniškomis”.

„Iš žiniasklaidos, nevyriausybinių organizacijų ir opozicijos atstovų gauta ir gaunama pranešimų, kad valdžia daug kur pažeidė rinkimų įstatymus”, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Tai nėra netikėta, atsižvelgiant į tai, kokia buvo visa rinkimų kampanija, kurią kažin ar galima pavadinto „laisva ir teisinga”. Faktiškai ji prasidėjo esant nepaprastajai padėčiai. Per prezidento rinkimų kampaniją buvo plačiai naudojami „administracijos ištekliai”, atvirai daromas spaudimas opozicijos kandidatams, griežtai suvaržytos galimybės naudotis finansinėmis lėšomis ir žiniasklaida”, – sakoma dokumente.

Tuo tarpu Tbilisyje ant Kuros kranto įvyko opozicijos protesto akcija.

Mitinge kuriame dalyvavo maždaug 10 tūkst. žmonių, kalbėjo opozicijos lyderiai, tarp jų L.Gačečiladzė.

Jie kaltino valdžią suklastojus rinkimų rezultatus ir pareikalavo, kad M.Saakašvilis atsistatydintų.

Opozicija taip pat kaltino M.Saakašvilio šalininkus tuo, kad jie pradėjo švęsti pergalę, nors rinkimų rezultatai dar nepaskelbti.

Įvykę šeštadienį pirmalaikiai prezidento rinkimai buvo paskirti po to, kai lapkritį buvo išvaikyta didelė ilgalaikė opozicijos protesto akcija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.