Paneigti populiarūs mitai apie sveikatą

Motinos nuo seno perspėja savo paaugles dukras nesiskusti kojų – mat plaukai ataugsią dar vešlesni. Tačiau mokslininkai leidinyje „British Medical Journal” tvirtina, jog tai netiesa.

Indianos (JAV) universiteto Medicinos mokyklos darbuotojai, atlikę tyrimus, atmetė šį ir dar šešis populiarius mitus kaip nepatvirtintus faktų.

Plaukai

Mokslininkai nustatė: nors dauguma mano priešingai, plaukai po skutimo neatauga greičiau ir nepatamsėja. Tai tik iliuzija, kuri susidaro dėl to, kad ataugantys plaukeliai turi bukus galus. Plaukų, kurie nebuvo skusti, galiukai smailūs.
Vaško epiliacija veikia kitaip nei skutimas: kadangi šiuo būdu plaukai raunami su šaknimis, ataugantys išretėja.

Vanduo

Mokslininkų gauti duomenys taip pat verčia abejoti teiginiu, esą žmogui būtina per dieną išgerti aštuonias stiklines vandens. Tyrimai parodė, kad žmogus gauna pakankamai skysčių ir gerdamas sultis, pieną, arbatą arba kavą. Be to, tyrimai rodo, jog per daug vandens gerti nesveika.

Mirusieji

Tyrėjai taip pat paneigė mitą, esą mirusio žmogaus plaukai ir nagai nesiliauja augę. Taip gali pasirodyti dėl to, kad mirusiojo oda subliūkšta. „Tai stiprus, dramatiškas įsitikinimas, tačiau realybėje nieko panašaus nevyksta”, – teigia antropologas patologoanatomas Viljamas Meplzas.

Skaitymas

Melagingas pasirodė esąs ir senas prietaras, kad skaitymas esant blankiam apšvietimui gadina regėjimą. Oftalmologai nustatė, kad neryški šviesa gali trumpam sukelti akių įtampą, tačiau ilgalaikis negatyvus poveikis neįrodytas.

Smegenys

Nuo 1907 metų po mokslo populiariąją literatūrą sklando „sparnuota mintis”, esą žmogus panaudoja tik 10 proc. savo smegenų. Ji paneigta remiantis pacientų, patyrusių galvos traumas, stebėjimu. Pasirodo, kad bet kurios smegenų dalies pažeidimas padaro ilgalaikį poveikį protiniams žmogaus sugebėjimams, jo vegetacinės nervų sistemos funkcionavimui, elgsenai, o tomografija atskleidė, jog nė viena smegenų sritis nėra absoliučiai neveikli.

Mobilieji

Tyrėjai taip pat teigia prisikasę iki tiesos apie mobiliųjų telefonų naudojimą medicinos įstaigose. Pasirodo, jie ne tokie jau pavojingi kaip manyta.
Buvo nerimaujama dėl to, kad elektromagnetinis mobiliųjų telefonų spinduliavimas pažeidžia medicinos įrangos darbą, tačiau bandymai Europoje leido padaryti išvadą, kad toks poveikis – minimalus.

Kalakutiena

Galiausiai buvo paneigtas mitas, kad kalakutiena sukelia mieguistumą. Ji tikrai turi medžiagos, vadinamos triptofanu, kuri lenkia prie miego, tačiau ir kiaulienoje, ir sūryje jos yra daugiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.