Benamiai griebėsi gudrybių

Nuo žvarbos sprunkantys benamiai užplūdo ne nakvynės namus, o gydymo įstaigas, rūsius ir daugiabučių laiptines. Šaltis Klaipėdoje jau pasiglemžė pirmąją šių metų auką.

Prieš medikus – keiksmais

Žmonės vis dažniau skambina į miesto greitosios pagalbos stotį prašydami, kad medikai apžiūrėtų viešose vietose gulinčius asocialius asmenis.

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Fedaravičiūtė tvirtino, kad pastaruoju metu tokių iškvietimų būna apie dešimt per dieną. Tačiau neretai medikai kviečiami be reikalo.

Dažnas gatvėje rastas gulintis žmogus atsisako leisti apžiūrimas, o bandančius padėti medikus iškoneveikia.

Nevažiuoti pagal iškvietimus gydytojai negali, nors pasitaiko, kad apžiūrėti tą patį benamį kviečiami po kelissyk per dieną.

Sušalo vyras be kojų

Ketvirtadienio naktį Klaipėdos ligoninėje, pragulėjęs čia keletą valandų, dėl kūno atvėsimo ir apsinuodijimo alkoholiu mirė nenustatytos tapatybės apie 65 metų vyras.

Šis žmogus į ligoninę atvežtas iš Klaipėdos J.Janonio gatvės gyvenamojo namo kiemo. Jis nebeturėjo abiejų kojų – jau anksčiau jos buvo taip nušalusios, kad teko amputuoti.

Ketvirtadienį apžiūrėję pacientą medikai pamatė, kad nušalusios ir likusios bigės.

Nuo Kalėdų dėl kūno atvėsimo uostamiestyje jau mirė penki žmonės. Pasak teismo medicinos ekspertų, mirtinai sušalusiųjų atsiranda iškart, vos spusteli stipresnis šaltukas. Pernai į Teismo medicinos instituto Klaipėdos ekspertinį skyrių buvo atvežti 65 mirtinai sušalusių žmonių lavonai. 45 šalčio aukų kraujyje ekspertai rado alkoholio.

Kai kurių šalčio aukų gyvybę medikams pavyksta išgelbėti tik amputuojant galūnes.

Užvakar naktį Klaipėdos apskrities ligoninėje vienam smarkiai galūnes nušalusiam žmogui teko nupjauti po dalį kiekvienos kojos.

Apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas sakė, kad sušalę vargetos jau pradėjo plūsti į ligoninę, tačiau daugiau jų turėtų atsirasti vėliau – maždaug po savaitės. Nes paprastai pavojingo galūnių nušalimo ir prasidėjusios gangrenos požymiai išryškėja vėliau.

Kėsinasi muštis ir rūkyti

Nors Klaipėdos nakvynės namuose dar tebėra laisvų vietų, vargetos į juos neskuba. Benamiai žino, kad čia priimami tik blaivūs asmenys, o dauguma vargetų būna apsvaigę.Todėl net ir dabar, kai oro temperatūra nukrito iki 10 ir daugiau laipsnių šalčio, nakvynės namuose yra vietų.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Šilutės plente esančiuose vienos nakties nakvynės namuose nakvojo 32 benamiai, nors vietos čia atsirastų ir penkiasdešimčiai.

Klaipėdos nakvynės namų direktoriaus pavaduotojas Almantas Zdanevičius sakė, kad priimti neblaivius asmenis vengiama, nes šie kelia pavojų kitiems gyventojams ir personalui. Neblaivūs benamiai neretai būna agresyvūs. Dažnas iš jų pabando užsirūkyti lovoje, taip rizikuodamas sukelti gaisrą.

A.Zdanevičius teigė, kad kol kas nakvynės namai – nepilni, nes dar nebuvo didelių šalčių. Esą benamiai suguža tik kai būna per 20 laipsnių šalčio.

Į ligoninę – arbatos

Aplenkdami nakvynės namus benamiai verčiau skuba pasišildyti į gydymo įstaigas.

Nepaisant to, kad benamiai skleidžia ne tik nemalonų kvapą, bet ir platina pavojingas ligas, medikai iš ligoninių jų nevaro. Gydytojai supranta, kad daugiau jiems nėra kur dingti ir pagaili.

Tačiau vargetoms neleidžiama bastytis po ligonines. Paprastai sušilti jie įleidžiami į atskiras priėmimo skyriuose įrengtas patalpas.

Gydytojas Z.Juzumas sakė, kad slaugės neretai sušalusių vargetų pagaili ir jiems išverda arbatos.”Turime žmonių, kurie pas mus ateina nuolat pasišildyti. Pasėdi prie radiatorių ir išeina”, – pasakojo Z.Juzumas.

Pasišildyti benamiai traukia ir į atokiau esančią Klaipėdos universitetinę ligoninę.

Jei jiems reikia tik apšilti, medikai benamius paguldo į Priėmimo skyriuje esančias vadinamąsias stebėjimo palatas, kurių kiekvienoje yra po dvi lovas. Čia medikai stebi, ar vargetoms nepasireikš sunkesni negalavimai.

Jeigu benamiai serga rimčiau, jie guldomi prie kitų ligonių, tiesa, prieš tai nuprausiami.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis neslėpė, kad kiti ligoniai nebūna patenkinti atsidūrę vienoje palatoje su vargeta.

Tačiau medikai teigė, kad paprastai vagia ne vargetos, o narkomanai.

Rūsiuose verda pietus

Benamiai šildytis lenda ir į daugiabučių namų laiptines, rūsius, sandėliukus.

Juose paprastai gaisrai kyla, kai čia apsistoję benamiai ant sukurtų laužų verda maistą.

Tačiau nuo šiol gyventi bendrojo naudojimo daugiabučių namų patalpose oficialiai uždrausta.

2007 metų gruodžio pabaigoje Klaipėdos savivaldybė patvirtino Gyvenamųjų ir bendrojo naudojimo patalpų ir inžinerinių įrenginių naudojimo taisykles. Jos draudžia „gyventi ar leisti kitiems asmenims gyventi bendrojo naudojimo ar kitose tam neskirtose patalpose”.

Už šių taisyklių pažeidimus asmenys pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą užsitraukia baudą nuo 100 iki tūkstančio litų.

Tačiau paprastai bendrojo naudojimo patalpose glaudžiasi tie, kurie neturi iš ko mokėti baudų.

Klaipėdos savivaldybės Sanitarinės kontrolės poskyrio vedėja Nina Gendvilienė aiškino, kad tokie pažeidėjai rizikuoja būti areštuoti. O ir benamiai esą brangina laisvę.

Vedėja pasakojo, kad kol nebuvo priimtos taisyklės, benamius policininkai galėjo tik išprašyti iš laiptinės arba rūsio. Dabar pareigūnai turi teisę juos suimti.

„Gyventojai ir patys galėtų labiau pasirūpinti bendru turtu: rakinti laiptinių duris, užtaisyti visas landas, pro kurią gali įlįsti asocialūs asmenys. Tačiau dauguma nesupranta, kad jų turtas nėra vien butas”, – apgailestavo N.Gendvilienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.