Rūkyti laiptinėse uždraudė. O kas gaudys?

Klaipėda visoje Lietuvoje nuskambėjo kaip miestas, bene pirmasis šalyje uždraudęs rūkyti daugiabučių laiptinėse. Tačiau kai „Vakarų ekspresas” pabandė išsiaiškinti, kas gaudys ir baus prasižengėlius bei kaip tai atrodys, konkretaus atsakymo išgirsti taip ir nepavyko.

Į šį klausimą negalėjo atsakyti nei taisykles, kuriose įrašytas draudimas rūkyti bendro naudojimo patalpose, tarp jų – ir laiptinėse, rengusio Savivaldybės administracijos Butų ūkio ir energetikos skyriaus, nei kontroliuoti, kaip šių taisyklių laikomasi, turinčio Viešosios tvarkos skyrių vadovai.

Gyvenamųjų ir bendro naudojimo patalpų bei inžinerinių įrenginių naudojimo taisykles uostamiesčio politikai patvirtino paskutiniame praėjusių metų Savivaldybės tarybos posėdyje.

Uostamiesčio Savivaldybės siekis imtis priemonių prieš savo butus bei bendro naudojimo patalpas atliekų sąvartynais pavertusius gyventojus išties pagirtinas.

Taisyklės seniai lauktos ir labai reikalingos. Antra vertus, jose esama ir tokių punktų, kuriuos perskaičius sunku įsivaizduoti, kas ir kokiu būdu imsis kontroliuoti, ar jų išties laikomasi.

Draudimas rūkyti laiptinėse – tik vienas iš jų. Šis punktas į taisykles įtrauktas po to, kai buvo apibendrinti viešo taisyklių projekto svarstymo rezultatai – gyventojai lyg susitarę prašė Savivaldybės padėti kovoti su laiptines rūkyklomis pavertusiais kaimynais. Ir ne tik su jais. Nuo rūkalių kenčia ir greta mokyklų esančių daugiabučių gyventojai – jų laiptines atakuoja per pertraukas parūkyti sumanę moksleiviai.

Šio draudimo nepaisantiesiems gresia įspėjimas arba bauda nuo 100 iki 1000 litų. Kokią nuobaudą skirti, spręs Savivaldybės administracinė komisija.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjo pavaduotojos Birutos Šimanskienės, jos atstovaujamo Savivaldybės administracijos padalinio specialistai taisykles tik parengė, taip pat organizavo jų svarstymą su visuomene, tačiau kontroliuoti, kaip jų laikomasi, esanti Viešosios tvarkos skyriaus pareiga.

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis, užklaustas, kaip ketina vaikyti rūkalius iš laiptinių, atvirai prisipažino nė neįsivaizduojąs.

„Aš savo žmonių tikrai nesiuntinėsiu. Galų gale ir tiek darbuotojų neturiu, kurie iš kiekvienos laiptinės rūkalius vaikytų”, – sakė M. Poimanskis.

Nors taisyklės patvirtintos, sakė valdininkas, tačiau kol kas su valdžia dar nesą aptarta, kaip jos bus įgyvendinamos. „Aš iš savo vadų dėl šių taisyklių priežiūros jokių nurodymų nesu gavęs, mano pareigybių sąraše tokios prievolės taip pat nėra. Manyčiau, tam, kad taisyklės veiktų, turėtų būti numatytas kažkoks jų įgyvendinimo mechanizmas”, – samprotavo M. Poimanskis.

Antra vertus, sakė M. Poimanskis, gavus signalą ir net nuvažiavus į vietą prasižengėlio greičiausiai neberasi. „Per tą laiką jis gali net kelias cigaretes sutraukti ir ramiausiai sau dingti, – situaciją modeliavo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas. – Ką tuomet beįrodysi?”

Panašus likimas gali ištikti ir kitus taisyklių reikalavimus. Pavyzdžiui, draudimą laiptinėse valyti drabužius ir kitus namų apyvokos daiktus. Išties sunku įsivaizduoti, kaip tokia veikla užsiimantys niekdariai turėtų būti pareigūnų ar Savivaldybės valdininkų pagauti ir nubausti.

Tuo tarpu B. Šimanskienės įsitikinimu, veiks šios taisyklės ar ne, priklausys nuo kiekvieno iš mūsų supratingumo.

„Yra taisyklės ir jų būtina laikytis. Lygiai taip pat, kaip, sakykim, privalu laikytis Kelių eismo taisyklių. Aišku, atsiras tokių, kurie šį, o ir kitus draudimus ignoruos. Antra vertus, jau vien žinojimas, kad už tai gali būti nubaustas, ir gana skaudžiai, turėtų nesusipratėlius šiek tiek sudrausminti”, – teigė B. Šimanskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.